Bexco investeert in nieuwe vestiging op Blue Gate Antwerp

Blue Gate Antwerp, het nieuwe eco-effectieve en watergebonden bedrijventerrein in Antwerpen, ondertekende een overeenkomst met een eerste nieuwe vestiger: touwenproducent Bexco.

Bexco nv sloot een dertigjarige erfpachtovereenkomst met Blue Gate Antwerp nv voor een terrein van 1,1 hectare. Het bedrijf uit Hamme zal er een nieuwe vestiging bouwen voor de productie van touwen voor de offshore industrie. De touwenproducent heeft eind juni een bouwvergunning aangevraagd en zal in het najaar starten met de bouw. De nieuwe fabriek zal klaar zijn in juni 2015. Er zullen een 25-tal werknemers actief zijn.

"Met de nieuwe productievestiging van Bexco tonen we dat Blue Gate Antwerp nu echt gelanceerd is", zegt Philip Heylen, voorzitter van Blue Gate Antwerp.

Fabriek van de toekomst

Het nieuwe gebouw zal opgetrokken worden volgens de internationale duurzaamheidsstandaard van BREEAM, niveau Very Good. Bexco komt ook tegemoet aan andere criteria waaraan bedrijven op Blue Gate Antwerp moeten voldoen: het is een innovatief en internationaal gericht bedrijf dat een mooi voorbeeld is van de zogenaamde 'fabriek van de toekomst'.

Bovendien maakt het bedrijf ook maximaal gebruik van het watergebonden karakter van Blue Gate Antwerp, een andere belangrijke pijler van het project.

Locatie aan het water

"We vonden in Blue Gate Antwerp de ideale locatie," zegt Francis Mottrie, CEO van Bexco. "Het terrein ligt direct aan het water. Door rechtstreeks zeetransport moeten we niet langer rekening houden met de gewichts- en hoogtebeperkingen voor transport op de weg. Zo kunnen we langere touwen produceren en in grotere projecten meedingen. Wereldwijd zijn er slechts een vijftal ondernemingen die dit kunnen."

"We zijn fier dat we dit kunnen bewerkstelligen. Samen met ons personeel zetten we ons succesverhaal van meer dan drie generaties vakmanschap verder. Met deze nieuwe vestiging kunnen we de combinatie van high tech met cutting edge vakmanschap verder uitbouwen.”

Eerste focus

Blue Gate Antwerp krijgt hiermee een eerste focus: maritime tech. Blue Gate Antwerp wil een cluster uitbouwen rond Bexco. De rest van het terrein van Blue Gate Antwerp is nog in ontwikkeling. Er wordt momenteel onderhandeld over een PPS die zomer 2015 wordt afgerond. Daarna wordt de site (gefaseerd) gesaneerd. Terreinen zullen in 2017 beschikbaar zijn.

Blue Gate Antwerp zal dan ook andere clusters uitbouwen, zoals één rond duurzame chemie met de incubator BlueChem.

Wat is Bexco?

Bexco is een producent van synthetische touwconstructies voor de offshore olie- en gasindustrie en de scheepvaart. Het levert touwen op maat om bijvoorbeeld olie-en gasplatformen in diepe wateren te verankeren. 

Bexco is een sterk merk in de maritieme sector. De rijke geschiedenis van Bexco telt meer dan drie generaties Vlaams vakmanschap in de touwslagerij. Op wereldniveau is Bexco één van de weinige touwfabrikanten die gecertificeerd is voor de productie van polyestertouwen voor de offshore markt.

Het bedrijf haalt vandaag een omzet van ruim 20 miljoen euro en telt een 100-tal werknemers.

Wat is Blue Gate Antwerp?

Blue Gate Antwerp is een brownfield (het vroegere Petroleum Zuid) die herontwikkeld wordt tot een hoogwaardig, watergebonden en eco-effectief bedrijventerrein. Innovatie, zowel op het vlak van logistiek als eco-productie, staat voorop.
 

Deel deze pagina: