Bezoekers- en passantentellingen in centrum Antwerpen

‘Crowdmonitoring’, of het meten van de aanwezigheid en de bewegingen/trends van bezoekers en passanten, is de laatste jaren een belangrijk instrument voor citymarketing geworden. De stad Antwerpen gebruikt dergelijke gegevens om de impact van onder meer haar toeristisch en economisch beleid te meten. Tijdens evenementen worden de data bovendien gebruikt om de mobiliteit en de veiligheid nog beter in beeld te brengen en indien nodig bij te sturen.

Shoppers tellen via wifisensoren

De methode om shoppers te tellen baseert zich op de bluetooth- en/of wifisignalen die mobiele toestellen uitzenden. Sinds 2013 zijn er 3 meetpunten voor deze signalen in het centrum van Antwerpen. Na een succesvolle test werden dit jaar 22 nieuwe meetpunten toegevoegd. Dankzij deze gegevens krijgt de stad Antwerpen een beter zicht op de drukte in de winkelstraten, het effect van de solden en de maandelijkse winkelzondag, en diverse evenementen in de binnenstad.

Toeristen en bezoekers tellen via mobiele data

Een tweede meetmethode baseert zich op mobiele data, dus op de signalen die gsm-masten ontvangen.  Ze geeft onder andere inzicht in het aantal dag- en verblijfstoeristen, hun afkomst en hun gemiddelde verblijfsduur.  Ook kunnen deze data tijdens grote evenementen zoals de Reuzen van Royal de Luxe of de Antwerp 10 Miles gemonitord worden in het kader van de veiligheid.

Enkele cijfers

  • Op het telpunt aan de Meir (ter hoogte van INNO) zijn er maandelijks gemiddeld 1,3 miljoen passanten, ofwel ongeveer 16 miljoen per jaar.
  • Sinds de start van de winkelzondagen in september 2014 zijn er op de Meir per keer gemiddeld 45.000 passanten geteld.
  • Op de Meir worden op zaterdag gemiddeld 60.000 tot 70.000 passanten geteld. Maar ook de andere wifisensoren op de centrale as door de binnenstad (Grote Markt, Huidevettersstraat en De Keyserlei) scoren hoog.
  • In juli en augustus werden in de stad in totaal 2.019.000 dagtoeristen geteld, waarvan 71% Belgen.
  • 56% van de buitenlandse dagtoeristen is afkomstig uit Nederland (331.000 dagtoeristen). De overige dagtoeristen komen voornamelijk uit de andere buurlanden, al dan niet vanuit een verblijfsplaats buiten Antwerpen.
  • In totaal werden tijdens de zomermaanden juli en augustus 420.000 verblijfstoeristen geteld in de stad. Anders dan bij de traditionele overnachtingscijfers van de FOD Economie is dit cijfer inclusief verblijvers bij familie en vrienden of via couchsurfing, Airbnb enzovoort.
  • 44% van de buitenlandse verblijfstoeristen in het centrum is afkomstig uit Nederland. Samen met Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen ze 70% van de buitenlandse overnachtingen.
  • Ook in de vakantieperiode worden op zaterdagen de meeste verblijfstoeristen geteld.

Lees meer over de bezoekers- en passantentelling

Sectoren: 
Deel deze pagina: