Bloemenzaak Blomster krijgt tips van starterscoach: “Je kunt altijd iets van anderen leren”

Wim Dekoning en Jonas van Avermaet

Jonas van Avermaet droomde al lang van een eigen zaak, waarin hij al zijn passies kon bundelen. Een half jaar geleden mocht hij eindelijk de deuren van zijn bloemen- en plantenzaak op het Eilandje openen. Maar van droom naar realiteit vroeg wel wat tijd en inspanning. Gelukkig kon Jonas rekenen op heel wat hulp en advies - zoals van de gratis starterscoach.

“Bij de opstart van een zaak moet je aan veel denken - van financiële tot praktische zaken. Ik begon met een ondernemingsplan, schreef mij in voor een floristenopleiding bij Syntra, zocht een geschikt pand, deed een buurtonderzoek, …”, somt Jonas op. “Ik stapte ook regelmatig bij andere bloemenwinkels binnen, waar ik dan eerlijk over mijn plannen vertelde en om advies vroeg. Er zijn best wel wat zaakvoerders die hun ervaringen willen delen, en ik luister er graag naar: je kunt altijd iets van anderen leren.”

“Daarom was ik ook meteen geïnteresseerd in de starterscoach die stad Antwerpen gratis aanbiedt aan wie met een winkel of horecazaak start. Ik schreef me in en ontmoette starterscoach Wim Dekoning, die als medeoprichter van Cityhappyning startende retailers begeleidt en zelf zaakvoerder is van een evenementenbureau.”

Communicatietips

“Het startte met een informeel, amicaal gesprek, waarin we meningen uitwisselden en bespraken waaraan ik precies nood had. Ik vroeg om communicatieondersteuning, want dat is niet mijn sterkste kant. Af en toe een beeld op Instagram posten, gaat nog. Maar mijn Facebook-pagina onderhouden? Commerciële boodschappen uitsturen? Of zelfs gericht communiceren met stagiaires die ik vlot en helder taken moet geven? Het kost me moeite. Gelukkig gaf starterscoach Wim me wat tips. Zo toonde hij me hoe ik boeketten kan promoten bij bedrijven in de buurt en hoe ik ze best in beeld breng op de website of op flyers. Hij raadde me ook enkele netwerkevents aan om nieuwe samenwerkingen of partnerschappen aan te gaan.”

Minstens één nieuw contact

“Bijleren en informatie verzamelen kan eigenlijk altijd en overal. Je moet er gewoon voor openstaan - iets wat ik andere ondernemers alleen maar kan aanraden”, vat Jonas samen. “Schrijf je in voor startersbegeleiding, ga naar netwerkevents en spreek er andere ondernemers aan, … In Antwerpen zijn er initiatieven genoeg. Soms is het moeilijk om uit het grote aanbod net datgene te filteren dat voor jou relevant is. Maar langs de andere kant, want kan er misgaan? Je houdt er altijd minstens één nieuw contact aan over - en meestal meer.”

Ook net een winkel of horecazaak begonnen? Verzilver uw startersgeschenk:

Boek gratis de starterscoach

Thema's: 
Deel deze pagina: