BlueApp vormt innovatieve hotspot voor duurzame chemie

Met BlueApp versterkt Universiteit Antwerpen zijn voortrekkersrol op vlak van verduurzaming in de chemische sector, een van de valorisatiedomeinen waar de universiteit op focust. In aanloop naar de ingebruikname van BlueApp in september lanceert Universiteit Antwerpen de BlueApp-podcast: een vijfdelige reeks over het maatschappelijk relevante thema ‘water’. Daarbij gaan professoren en partnerorganisaties in dialoog over de bedreigingen, uitdagingen en oplossingen rond water. 

BlueApp wil binnen de sector van duurzame chemie uitgroeien tot dé Antwerpse ontmoetingsplek voor onderzoekers, bedrijven en investeerders. De innovatiehub neemt een unieke positie in door talent en expertise, state-of-the-artinfrastructuur en financiële middelen te laten samenkomen om technologie te demonstreren op een relevante schaal. “Onze demonstratieomgeving laat toe om succesvol onderzoek op microschaal verder uit te werken en te testen op een industriële schaalgrootte (tot het niveau van demonstration pilot, TRL5 binnen het concept van technology readiness level, red.). Daarnaast is BlueApp ook de plek waar bedrijven de aanwezige kennis, mankracht en infrastructuur kunnen gebruiken om een sterk idee verder te ontwikkelen,” vertelt Quinten Van Avondt, BlueApp business manager. 

BlueApp vormt op Blue Gate Antwerp een mooie tandem met de incubator BlueChem. Terwijl BlueChem echt een businessincubator is, profileert BlueApp zich als een technologieaccelerator, waar bedrijven en universiteit samen werken aan innovatieve oplossingen, waar onderzoek kan worden toegepast in een veilige omgeving of waar bedrijven nieuwe processen kunnen testen zonder te interfereren met de bestaande productielijnen. Met de grote labo’s, strikte veiligheidsvoorschriften en een confidentieel kader heeft het onderzoekscentrum enkele belangrijke troeven in handen. “In BlueApp slaan we de brug tussen universitair onderzoek en industrie, gedreven door de zoektocht naar antwoorden op maatschappelijk relevante uitdagingen,” aldus Van Avondt. “Zo doet de universiteit heel wat onderzoek naar CO2-conversie met behulp van plasmatechnologie, elektrochemie of fotokatalyse. In BlueApp kunnen bedrijven de mogelijkheden van deze conversie ontdekken. Ook rond waterstof heeft de Universiteit Antwerpen erg veel expertise. Bovendien heeft Antwerpen de ambitie om uit te groeien tot dé Europese waterstofhub. Als we die ambitie willen waarmaken, zal waterstof in grote hoeveelheden en in verschillende vormen (LOHC, methanol, ammoniak, LH2 …) worden ingevoerd. De universiteit heeft de nodige kennis over waterstofproductie, -transport en -opslag en deelt die graag met geïnteresseerde bedrijven.” 

Zowel labo’s als talent 

“Naar BlueApp kom je voor de perfect uitgeruste labo’s of voor het testen van procesinstallaties in de grote demohal. Bedrijven hebben er toegang tot high-end analytische apparatuur en kunnen beroep doen op de kennis en het talent van de universiteit. We vormen een open hotspot voor innovatieve ideeën op vlak van duurzame chemie, zoals luchtzuivering en carbon capture, circulair gebruik van water of efficiënte toepassingen met waterstof.” Universiteit Antwerpen wil zijn studenten niet enkel kennis bijbrengen vanuit een lesboek, maar ook hen ook laten proeven van de praktijk. Via zo een flipped approach wil de universiteit in dialoog gaan met bedrijven. “We willen echt proactief naar bedrijven stappen en op een purpose-driven manier kijken of we een oplossing kunnen vinden voor de uitdagingen van bedrijven.” 

BlueApp combineert kennis, infrastructuur en mankracht en creëert een platform waar universiteit en industrie samenkomen.

- Quinten Van Avondt, BlueApp business manager 

Breed platform voor technologische ontwikkeling 

BlueApp wil zowel partner zijn voor Antwerpse start-ups en scale-ups, als voor grote internationale bedrijven. Start-ups en scale-ups vinden er een veilige omgeving om te testen en experimenteren en krijgen de kans om hun technologie verder te ontwikkelen. De samenwerking met BlueChem biedt vervolgens mogelijkheden om hun businessmodel op punt te zetten. Bedrijven kunnen zo verdergroeien naar een eigen plek binnen de site van Blue Gate Antwerp, maar evengoed naar andere locaties zoals het NextGen District in de haven.  

De haven van Antwerpen is de thuisbasis van de tweede grootste chemiecluster ter wereld en bezorgt Antwerpen een sterke internationale uitstraling. Voor internationale bedrijven vormt BlueApp dus de uitgelezen lokale kennispartner. “We hebben zowel de expertise rond duurzame en innovatieve chemie, als een goede kennis van de lokale factoren zoals het innovatielandschap, de regelgeving of lokale productiefactoren. Met BlueApp versterken we het Antwerpse ecosysteem rond duurzame chemie met kennis, infrastructuur en mankracht. Het is een meerwaarde voor zowel lokale bedrijven als internationale spelers,” aldus Van Avondt. 

Deel deze pagina: