BlueChem: BNP Paribas Fortis extra partner van ecosysteem voor duurzame chemie

Foto: BNP Paribas Fortis

Groeibedrijven helpen om duurzame innovaties te ontwikkelen voor de chemie van de toekomst. Dat is het doel van incubator BlueChem. 1,5 maand voor de opening kunnen zij al uitpakken met een bezettingsgraad van 30% en huurders zoals BASF, Borealis en INEOS. Nu versterkt ook bank BNP Paribas Fortis het ecosysteem rond duurzame chemie.

De chemie van de toekomst

Op 28 april 2020 opent BlueChem als eerste incubator in Vlaanderen voor duurzame chemie, dé plaats om innovatie te stimuleren tussen grote ondernemingen, kmo's en start-ups enerzijds en de privésector, overheden en onderzoeksinstellingen anderzijds. Amper drie jaar eerder, in 2017, is het concept BlueChem geboren, vanuit de nood om een levendig ecosysteem van starters te ontwikkelen. Bij essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemische industrie en de life sciences, merkte men dat disruptieve innovatie vaak van start-ups kwam, en gevestigde bedrijven willen hen daarin stimuleren en ondersteunen.

Leentje Croes, manager van BlueChem: “Onze sector is heel belangrijk voor de tewerkstelling en welvaart in België. En de wetenschappelijke innovatiekracht van de chemiesector is essentieel voor de duurzame ontwikkeling van onze planeet. Bij BlueChem zien we duurzame chemie als dé industrie van de 21ste eeuw en als de gangmaker van een circulaire economie. Bovendien levert de chemie cruciale innovaties en producten voor een succesvolle aanpak van de klimaatuitdaging.”

Antwerpen als koploper in duurzame chemie

De aanwezigheid van de sterke petrochemische cluster in het havengebied, en het eerste eco-effectieve en watergebonden bedrijventerrein van Blue Gate Antwerpen, maken van Antwerpen de uitgelezen plek voor deze eerste incubator voor duurzame chemie in Vlaanderen en omstreken. Het is duidelijk dat de Antwerpse troeven veel bedrijven verleiden. Met een bezettingsgraad van 30% is de doelstelling voor het eerste werkingsjaar 1,5 maand voor de opening al ruim bereikt.

Innovatieve dynamiek tussen grote en kleine spelers

Corporates BASF, Borealis en INEOS, en de start-ups Creaflow, Arpadis, InOpSys, Triple Helix, Catalisti en Vito huren momenteel al kantoor- en laboruimte in BlueChem. In totaal is er in BlueChem plaats voor een twintigtal bedrijven, afhankelijk van de ruimte die zij nodig hebben.

Het samenspel van kleine en grote bedrijven moet voor een interessante kruisbestuiving zorgen. BNP Paribas treedt nu ook toe als strategische partner, naast Deloitte, Deloitte Legal en Port of Antwerp. Dat wil zeggen dat zij hun diensten, expertise en coaching aanbieden aan de huurders.

Jeroen Vangindertael, expert Sustainable Business Competence Centra van BNP Parisbas Fortis: “Het idee is dat we in heel België mee promotie gaan voeren voor BlueChem. Via onze Innovation Hubs hebben we veel ervaring met businessplannen voor start-ups die willen evolueren naar een scale-up. We kunnen bedrijven daar dus zeker bij ondersteunen. Chemie is natuurlijk ook een investeringsintensief gegeven. Maar daarnaast zijn we bij BNP Paribas Fortis ook heel enthousiast over de toekomst van BlueChem. België en meer specifiek Antwerpen zijn al heel lang topspelers in de chemische industrie. Het is mooi om te zien dat ze op hetzelfde elan verdergaan en nu ook een voorloper worden in de duurzame chemie.”

Leentje Croes: “Wij hebben al enkele start-ups in contact gebracht met het kantoor in Antwerpen, omdat ze vragen hadden rond de oprichting van hun vennootschap of de overbrenging van hun bedrijf uit het buitenland. Bij BNP Paribas Fortis kregen ze het nodige advies.”

Stad Antwerpen ondersteunt financieel

Ook de stad Antwerpen geeft bedrijven bij BlueChem een duwtje in de rug. Ze hebben vaak nood aan specifieke en dure apparatuur voor chemie-onderzoek. Met het BlueChem Kickstart Fund ontvangen bedrijven tot 700 euro/m² voor de inrichting van hun labo’s. Voor dit investeringsfonds stelt de stad Antwerpen ongeveer 3 miljoen euro ter beschikking.

Hebt u ook interesse in een kantoor of partnership bij BlueChem? Aarzel zeker niet om hen te contacteren.

Deel deze pagina: