Bocadero en Q8 kiezen voor zomermeubelen op maat gemaakt door Levanto

Zodra de zon schijnt boven de Schelde, gaat heel Antwerpen op zoek naar een terraske om te genieten van het mooie weer. Dat weet ook André Wens, uitbater van de Waagnatie. Elke zomer stort hij een container zand uit over zijn deel van de Scheldekaaien en zet er gezellige strandmeubelen neer. Een frisse cocktail erbij, en zomerbar Bocadero kan van start gaan.

Een leuk weetje? Die strandmeubelen zijn van Antwerpse makelij. Bocadero laat ze maken bij het houtatelier van Levanto- dat ziet u trouwens aan het elegante brandmerk dat erop staat. “We werken nu twee seizoenen met Levanto. Vorig jaar hebben we loungezetels en een toog uit steigerhout besteld, die er na een drukke zomer nog steeds heel goed uitzagen. Dat wekt vertrouwen, want die meubels krijgen heel wat te verduren tijdens de zomermaanden. Dus hebben we dit jaar bijbesteld.”

Kiezen voor betrouwbare partners

Na zeven jaar Bocadero kent André Wens het klappen van de zweep, en kiest hij waar hij kan voor vertrouwde partners. “Bocadero blijft maar groeien. Vroeger deden we een week over de opbouw, nu neemt die drie weken in beslag en werken we met een complete opbouwploeg. Dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Vorig jaar heeft het houtatelier prachtig werk geleverd: kwaliteitsvol afgewerkte meubels en een heel vlotte samenwerking. De opbouw verliep bijgevolg zonder problemen. Dit jaar heb ik dus gewoon een grote lading hout bij hen laten leveren. Ze wisten meteen hoe ze eraan moesten beginnen.”

“Klopt”, vertelt Sofie Vanmarcke, coördinator van het houtatelier. “Voordat we met een project van start gaan, bezoeken we altijd de locatie waar onze stukken terecht zullen komen. Voor Bocadero was vooral de stevigheid van belang. We hebben een steviger houten kader ter verbetering voorgesteld en ook poten onder de loungeblokken en bloembakken. We kregen groen licht en konden aan de slag.”


Achter de schermen van de zomerbar

“Bocadero telt intussen vier restaurants, een cocktail- en wijnbar, een crèmerie, een wellness-ruimte en een hamburger- en hotdogpaviljoen”, beschrijft André Wens. “Heel dat complex moet op korte tijd uit de grond gestampt worden. Voor het grote maatwerk doen we beroep op zelfstandige schrijnwerkers, maar die bedanken vaak voor kleinere meubelstukken. Te eentonig; te veel manueel werk.”

“Terwijl dat soort werk, met veel handenarbeid en maatwerk, voor ons juist heel interessant is”, knikt Sofie. “We zijn een bescheiden houtatelier en plaatsen ons naast de grotere schrijnwerkers.”

Altijd de vooruitziende ondernemer, denkt André Wens intussen alweer verder. “Het is afwachten hoe de bloembakken en zitmeubels het deze zomer uithouden. Maar dankzij het extra houten kader en poten, zien ze er nog steviger uit dan vorig jaar. Na de zomer laat ik elk stuk grondig nakijken en herstellen bij Levanto.”

Lunch in de zon

Een paar kilometer stroomopwaarts langs de Schelde genieten de medewerkers van Q8Oils van het zomerweer. Zij maken gebruik van een gezellige lunchomgeving. Ook hier met meubilair op maat van Levanto.

De productiegebouwen en -installaties van Q8Oils op Petroleum Zuid zijn de afgelopen jaren in grote mate vernieuwd. Waar vroeger containers stonden met kantoren erin, bleef een kale plek achter. “Eerst dachten we daar een parking van te maken, maar dat leek een gemiste kans”, vertelt marketingmanager Johan Van Hout. “We zochten naar een manier om deze ruimte een meerwaarde te geven voor ons personeel, met een beperkt budget. Dat is nu zeker gelukt.”


Veel effect met weinig middelen

Met een paar goed geplaatste bloembakken is de betonvlakte omgetoverd tot een gezellige picknickplek. Er staan een paar tafels en een houten schutting verbergt een mazouttank. Liliane Marinus, management assistente, is erg te spreken over het resultaat: “Ik ken Levanto via persoonlijke relaties  en dit leek me een ideaal project voor hen. De groenafdeling en het houtatelier hebben schitterend samengewerkt voor de realisatie van dit kleinschalig project. De bloembakken en de schutting komen uit het atelier; de groenafdeling zorgde voor de beplanting. Het onderhoud doen we zelf, veel werk is dat niet. En het valt nu al op: iedereen voelt zich mee verantwoordelijk voor de planten.”

“Een coördinator van Levanto is de situatie hier komen bekijken. Hij deed meteen suggesties: waarom geen bloembakken in steigerhout? Hij begreep helemaal wat we zochten. Alles stond op zijn plaats op de afgesproken dag. Netjes afgewerkt, geen rommel bij het opstellen, en geen half werk, ook al regende het pijpenstelen!”

Of het tuintje gebruikt wordt? “Absoluut, vanaf dag één en niet enkel om te lunchen. Je ziet hier altijd wel iemand van een korte pauze genieten of zelfs vergaderen met collega’s. En deze zomer laten we hier wellicht nog eens een ijskar komen om onze medewerkers tijdens de lunch  te trakteren.”

Kwaliteit hoog in het vaandel

Het houtatelier van Levanto werkt met jongeren die geen diploma hebben of moeilijk werk vinden. Ze krijgen er een hands-on opleiding. Na ongeveer een jaar kunnen ze met een sterker cv aan de slag.

“Het leuke aan onze manier van werken is dat we veel afwisseling in onze opdrachten zien”, vertelt Benjamine Vleugels. Hij begeleidt de jongeren op de werkvloer en staat in voor het design en de uitwerking van de projecten. “Onze klanten zitten in de horeca, maar het zijn ook bedrijven, scholen of particulieren. We werken altijd op maat. Voor Bocadero maakten we dit jaar zitbanken en bloembakken. Een week later waren we bezig met reftermeubels in recuperatiehout. Deze variatie zorgt er voor dat de jongeren veel verschillende vaardigheden leren.”

“De jongeren die hier werken, hebben wat meer begeleiding nodig”, bevestigt Sofie. “Maar we leggen de lat hoog. De kwaliteit van het eindproduct staat altijd voorop. Zo zorgen we er niet alleen voor dat onze klanten altijd topkwaliteit krijgen, maar stomen we onze jongeren ook klaar voor een ‘echte’ job waar ze te maken krijgen met de eisen van de arbeidsmarkt.”


Levanto is een maatwerkbedrijf met ondermeer een houtatelier, waar unieke meubelen en totaalinrichting gemaakt worden voor bedrijven, horeca en scholen. Ook particulieren kunnen met een ontwerp of een idee bij het atelier terecht.

Ontdek meer getuigenissen over samenwerken met maatwerkbedrijven

Lees meer over samenwerken met maatwerkbedrijven

Sectoren: 
Deel deze pagina: