Born in Antwerp blikt terug op een geslaagd jaar

Born in Antwerp eindigde afgelopen weekend in schoonheid met onder meer het interactieve stadsparcours ‘works’ over creatief ondernemerschap, een netwerkavond voor de creatieve sector en de opening van het vernieuwde Museum Plantin-Moretus.

Met Born in Antwerp zette de stad Antwerpen de afgelopen maanden creatief talent van eigen bodem in de kijker. Vanaf april kwamen designers, modeontwerpers, beeldende kunstenaars, muzikanten, theatermakers,… samen om hun passies en ideeën te delen met elkaar en met het grote publiek. Heel wat mensen namen in die periode deel aan een van de Born in Antwerp-activiteiten. Met als hoogtepunt de slotevenementen van afgelopen weekend. 

Creatieve broedplaats voor talent op het Eilandje

Een zomer lang was het Hoofdkwartier van Born in Antwerp op de Kattendijk-Oostkaai de place to be voor creatief Antwerpen. Een vervallen loods op het Eilandje werd omgebouwd tot een multifunctionele plek met twee cafés, een terras, een auditorium, een filmzaal en een polyvalente ruimte waar iedereen welkom was. Bijna dagelijks werden er activiteiten georganiseerd, gaande van workshops, expo’s, filmvoorstellingen, theater tot live muziek en netwerkmomenten. Samen goed voor 150 evenementen met in totaal een opkomst van 100.000 bezoekers.

Vijf curatoren met wereldfaam

Vijf kleppers uit de creatieve sector werden door Born in Antwerp gevraagd om curator te zijn van het project. Eén voor één hebben ze het programma van Born in Antwerp verrijkt. Bruno Pieters met zijn tentoonstelling (Behind) The Clothes, Lieven Segers met zijn 11 Kunstenaars Tegen De Muur en Axel Enthoven met zijn uitdagingen voor de stad. Rizon Parein haalde het internationaal gerenommeerde festival voor grafisch design ‘OFFF’ naar Antwerpen en Isabel Van den Broeck deed op haar beurt hetzelfde voor Eurobest.

Geslaagd slotweekend

Afgelopen weekend sloegen Flanders DC en de stad Antwerpen de handen in elkaar met ‘works’, een driedaags stadsfestival waarbij de verhalen van 36 Antwerpse creatieve ondernemers via een interactief stadsparcours in beeld werden gebracht. Er waren live performances en op verrassende locaties in de binnenstad konden bezoekers proeven van wat creatieve ondernemers zoals Bent Van Looy, Luc Tuymans en Christian Wijnants in petto hebben. Lees de 36 interviews met dé creatieve ondernemers van vandaag na op www.antwerp.works

Naast het interactief stadsparcours vonden ook meerdere workshops en een netwerkmoment plaats. Op vrijdag kwamen een aantal grote bedrijven en kmo’s uit sleutelsectoren en creatieve ondernemers samen. Tot slot presenteerde curator Axel Enthoven in het Hoofdkwartier de stand van zaken van zijn uitdagingen voor de stad Antwerpen, gevolgd door een netwerkavond en het slotfeest van Born in Antwerp.

Deel deze pagina: