Breng cultuur naar je horeca- of handelszaak en krijg een toelage

Winkels en horeca krijgen steun voor activiteiten met professionele kunstenaars. De stad Antwerpen stimuleert culturele activiteiten met een nieuw tijdelijk toelagereglement. Laat je zaak opvallen met een unieke belevenis. Je trekt de aandacht en steunt tegelijk de kunst- en cultuursector. Zo laten we Antwerpen opnieuw bruisen. 

Welke activiteiten komen in aanmerking voor de cultuurtoelage?

Alle activiteiten binnen eender welke kunstdiscipline. Denk aan kleinschalige optredens, straattheater, auteurslezingen, mini-tentoonstellingen,
De belangrijkste voorwaarde is dat je beroep doet op professionele kunstenaars die voor (een deel van) hun inkomen afhankelijk zijn van artistieke prestaties. De toelage is niet bedoeld voor mensen of verenigingen die een culturele activiteit uitoefenen als hobby.

Wat krijg je terugbetaald?

Met de cultuurtoelage kan je 75 procent van de vergoeding voor kunstenaars laten terugbetalen. Ook vergoedingen voor ondersteunende personen zoals een technieker komen gedeeltelijk in aanmerking. Er geldt een maximum van 1.000 euro per activiteit in een individuele handelszaak, of 5.000 euro bij een gemeenschappelijke activiteit georganiseerd door een handelaarsvereniging. Die verenigingen kunnen de cultuurtoelage ook combineren met de bestaande toelage voor handelaarsverenigingen om andere kosten te laten terugbetalen, zoals bijvoorbeeld communicatie of catering. 

Dien je aanvraag in via het e-formulier

Ben je als handelaar van plan een culturele activiteit te organiseren?

  • Lees alle voorwaarden nog eens grondig na in het reglement.
  • Vraag hier de cultuurtoelage aan (e-form). 
  • Je kan je aanvraag indienen tot en met 30 juni 2021
  • Bij goedkeuring van je aanvraag ontvang je de 1ste helft van de toelage ongeveer binnen de 2 weken. De andere helft wordt uitbetaald wanneer je achteraf de nodige verantwoordingsstukken indient.

Opgelet

Hou bij de organisatie van jullie initiatief rekening met de regelgeving en de coronamaatregelen. Lees hier meer over het organiseren van een evenement.

 

Deel deze pagina: