Buzzkruit steekt het vuur aan de lont voor jong talent

Foto: Alexandra Bertels

Vanaf 10 juli waait een frisse wind – lees tyfoon – door Designcenter De Winkelhaak. Een nieuwe lichting designers stellen dan hun werk tentoon in het kader van Buzzkruit. Het jonge geweld komt recht van de schoolbanken van creatieve opleidingen aan Sint-Lucas (Karel De Grote-Hogeschool), Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool), Universiteit Antwerpen, en Thomas More.

Buzzkruit is een initiatief van Antwerp. Powered By Creatives en vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Veel meer dan een afstudeertentoonstelling is het een staalkaart van ‘generatie Y’ in het design: jonge mensen met een visie, een opleiding achter de kiezen en één prangende vraag. ‘Wat nu?’ Wat na de opleiding grafisch ontwerp, productontwikkeling of interieur? In de expo Buzzkruit geven de deelnemers hun werk – en dus ook helemaal zichzelf – bloot voor het grote publiek.

Creatieve speeddating

“Antwerp. Powered By Creatives wil de jonge creatievelingen helpen om op de juiste deuren aan te kloppen”, licht community manager Vincent Buyssens toe. “We geven hen graag een platform; een omgeving waar ze interessante contacten kunnen leggen. Buzzkruit sluit af met een knaller van een slotevenement: een speeddatingsessie met alle afgestudeerden, creatieve ondernemers en beleidsmakers. Voor ons is het project geslaagd als de deelnemers naar huis kunnen met de goesting om hun project verder te ontwikkelen, en als ze de contacten hebben gelegd om dat te kunnen doen.”

Jong en gevestigd talent: de face-off

Behalve een springplank voor jong talent is Buzzkruit vooral een blik in de hersenpan van de Antwerpse designers van de toekomst – en dus ook op de toekomst van het design. Vincent: “Gevestigde creatieve ondernemers hebben er baat bij om te komen kijken welke frisse ideeën er waaien in De Winkelhaak. Tijdens de expo mag iedereen feedback geven op wat tentoongesteld wordt. Je weet nooit welke interessante ideeën er zo komen bovendrijven of welke samenwerkingen er ontstaan.”
 
Bart Jansen, een van die creatieve ondernemers, is innovatie-expert bij Studio Spark. Zelf studeerde hij in 1999 af als productontwikkelaar. Bart: “Ik reken mezelf tot de vorige generatie – al ben ik nu ook weer niet zó oud (lacht). Rondom mij hoor ik regelmatig hetzelfde cliché: ‘dat de jonge generatie gemakkelijk gevallen is, dat ze zich niet in het zweet wil werken’. Dat is onzin. Ik zie aan de jonge creatieve freelancers in Antwerpen dat ze juist heel gepassioneerd zijn. Ze hebben een visie en willen geen water bij de wijn doen. Wanneer ze voelen dat hun omgeving hen niet vooruit helpt, zoeken ze hun heil elders. Als onderneming moet je zo’n talent juist bij je houden, ernaar luisteren en bereid zijn mee te groeien. Ik ga dus heel aandachtig rondkijken tussen de deelnemers van Buzzkruit.”

Op zoek naar de echte wereld

Ella Van den Bossche, Lore Veelaert en Lore Zoons vinden dat een uitdagend vooruitzicht. De drie kersverse productontwikkelaars stellen op Buzzkruit hun studieproject voor: GRAND.C, een interactief verhalenspel voor grootouders en hun kleinkinderen. Voor het drietal is het een uitgelezen kans om de buitenwereld te tonen waar ze al een jaar mee bezig zijn.
 
Ella: “GRAND.C bestaat uit een nestkastje als verzameldoos voor allerlei schatten en herinneringen, en tags die je aan objecten met een verhaal kan hangen ophangen. Met GRAND.C willen we grootouders en kleinkinderen fysiek weer bij elkaar brengen. Het idee voor het elektronische aspect hadden we vorig jaar al; dit jaar hebben we het prototype effectief werkend gemaakt. Zo konden we het spelsysteem testen bij de gebruikers.” 
 
Lore V.: “Het leuke aan Buzzkruit is dat we ons idee eindelijk kunnen testen buiten de muren van de universiteit. Anders werk je een project af, word je erop beoordeeld en ziet het verder nooit het daglicht. Nu kunnen we het toetsen aan de ‘echte wereld’. We zijn benieuwd naar de feedback van andere deelnemers en van bezoekers. En we hopen ook wel op een paar nuttige contacten die ons kunnen helpen met aspecten waarin we zelf niet onderlegd zijn, zoals het programmeren van de electronica.”

En nu …?

Wat er ná Buzzkruit komt, dat is nog een ander paar mouwen. Vincent Buyssens hoopt op professionele uitwegen voor de deelnemers. “Vorig jaar hadden sommige deelnemers na de netwerkavond al een paar bruikbare jobaanbiedingen op zak. Dat is natuurlijk de gedroomde uitkomst. Maar zelfs als er geen concrete samenwerking uit voortkomt, is elk nieuw contact welkom. Misschien voelen sommigen het wel kriebelen om als zelfstandige aan de slag te gaan.”

Buzzkruit praktisch

  • Van 10/7 tot 30/9, Designcenter de Winkelhaak

Vanaf 10 juli gaan de deuren wagenwijd open voor iedereen die benieuwd is naar de tentoonstelling, feedback wil geven, een geniaal idee wil pitchen aan een van de deelnemers, of inspiratie wil opdoen. Iedereen kan ook deelnemen aan het slotevenement op 14 september: hou Buzzkruit in de gaten voor details en om je in te schrijven.

Deel deze pagina: