Candico en Werminval maken al 30 jaar streekproducten

vlnr. Tinneke Platteau (Werminval), Michael Van Den Abeele (Werminval) en Bart Embrechts (Candico)

Dit weekend staan de Antwerpse streekproducten volop in de kijker tijdens het Bollekesfeest. Het wijdst verspreide streekproduct is de kandijsuiker van Candico. De suikerspecialiteiten zijn soms zeer arbeidsintensief, met veel handwerk. Daarvoor werkt Candico samen met de mensen van maatwerkbedrijf Werminval.

In de fabriek aan het Albertkanaal in Merksem werken 70 mensen van Candico. En een beetje verderop, in de beschutte werkplaats Werminval zijn nog eens tientallen mensen druk in de weer met een handvol specifieke taken voor de suikerfabrikant.  

 

Bart: “Ze vormen een zeer belangrijke schakel en hebben zich gespecialiseerd in specifieke taken voor ons. Hun werk laat ons toe om efficiënter te werken en onze mensen optimaal in te zetten. Bovendien is het werk van Werminval altijd tot in de puntjes verzorgd uitgevoerd.”

Dubbele taak

De medewerkers van Werminval vervullen twee vaste taken in het productieproces van Candico. Dat doen ze al meer dan 30 jaar.

 

Bart: “De eerste job heeft te maken met het her verpakken van klontjes in wikkeltjes. Die komen bij ons binnen in kartonnen dozen vanuit een zusterbedrijf van de Tiense Suikergroep. Maar om gebruikt te worden in onze machines, moeten ze terechtkomen in big bags.

 

Die omslag en uitsortering gebeurt in de werkplaats van Werminval. Voor ons is dat een onwaarschijnlijke luxe: wij krijgen altijd precies op het juiste moment de klontjes binnen, in de correcte verpakking. Onze machines kunnen dus altijd optimaal blijven draaien.”

 

Kandijsticks

De tweede taak van Werminval is echt uniek. Bart: “Ken je onze Kandijsticks?  Dat zijn houten stokjes waarop we kandijsuiker laten kristalliseren. Een echt luxeproduct dat vooral in het buitenland gebruikt wordt in cocktails of warme dranken.

 

Elk stokje wordt gecontroleerd en afgewerkt met een houten bolletje, ze moeten allemaal ongeveer even groot zijn en worden netjes naast elkaar per zes of per honderd verpakt. Die kwaliteitscontrole en het nauwgezet verpakken kan niet machinaal gebeuren. Voor dat gedetailleerde werk zijn de mensen van Werminval geweldig: ze hebben de unieke kwaliteit om zich lang en erg geconcentreerd in te zetten voor zo’n specifieke taak.”

 

“Bovendien zijn de kandijsticks voor Werminval een echt statussymbool geworden. Ze vinden het allemaal fantastisch dat al de stokjes van dit mooie product door hun handen zijn gegaan. Dat zijn echt hun sticks. Dat is uiteraard een plezierig gevoel.”

Structurele samenwerking

De samenwerking tussen Candico en Werminval loopt al ruim dertig jaar. “Over het algemeen  werken we zeer nauw en constant samen, soms zijn er meer taken, en soms wat minder. Dat heeft vooral te maken dringende bestellingen of de af en toe schommelende vraag. Die flexibiliteit kan je als fabriek natuurlijk nooit op een efficiënte manier in je eentje opvangen. Werminval kan daarin snel en goed op inspelen. Bovendien zou het zoeken naar geschikte jobstudenten of interim arbeiders meer risico, tijd en geld kosten.”

 

“Globaal gezien merken we dat steeds meer van dergelijke activiteiten uitbesteed worden aan lageloonlanden. Dat zou in theorie bij ons ook kunnen. Maar wie wordt daarmee geholpen? We verschaffen op deze manier werk aan een categorie mensen die anders moeilijk in het arbeidscircuit terecht kan! En het werk is altijd picobello in orde.

 

We kunnen dat trouwens erg goed controleren want de werkplaats van Werminval is hier maar vijf minuutjes vandaan. En dankzij de subsidieregeling is het uitbesteden op deze manier betaalbaar en haalbaar voor ons. Dat is een win-win-win.”

 

Lees meer getuigenissen over samenwerken met maatwerkbedrijven

 

Lees meer over samenwerken met maatwerkbedrijven

 

Deel deze pagina: