Chemie-incubator BlueChem voor twee derde volzet

Copyright: fille roelants photography

Anderhalf jaar na de opening van BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen, zijn twee derde van de labo's en kantoren bezet door start-ups en andere bedrijven. In de incubator voor duurzame chemie werken bedrijven aan slimme duurzame oplossingen om energie, water, materiaal te besparen.  

BlueChem opende begin 2020 op Blue Gate Antwerp, het nieuwe ecologische bedrijventerrein vlakbij de Schelde in Antwerpen. In de incubator komen start-ups, bedrijven en onderzoeksinstellingen samen die werken rond duurzame chemie. In het gebouw zijn 24 kantoren, 20 flexplekken en 18 nieuwe hoogtechnologische labo's gevestigd. 

Concrete oplossingen van start-ups

Intussen zijn 20 bedrijven gevestigd in BlueChem, 12 onder hen start- en scale-ups die werken in onder meer CO2-hergebruik, circulaire waterzuivering en nieuwe recyclagetechnieken voor kunststoffen. De laatste resident is Allegro, een biotech start-up die nanomaterialen print om kraakbeenletsels door artrose te herstellen. 

Barbara Veranneman, voorzitter BlueChem en Director International Affairs bij essenscia: “BlueChem draait op volle toeren. De incubator trekt start-ups en universitaire spin-offs aan vanuit heel Vlaanderen. Dankzij de steun van de stad Antwerpen, het provinciebestuur en de Vlaamse overheid kunnen we zo een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame industrie en samenleving.” Lees verder na de video.

"We merken ook meer en meer interesse vanuit het buitenland."

Toekomst van de chemie ligt bij BlueChem in Antwerpen

BlueChem illustreert dat innovatie job- en groeikansen biedt en dat technologieën die hier in Antwerpen wordenontwikkeld ook elders in de wereld succesvol toegepast kunnen worden. Voor een stad met de grootste chemiecluster van Europa is dat een inspirerende boodschap voor de jonge generatie.

De klimaattransitie van de chemiesector komt met deze BlueChem-incubator een stap dichterbij. Bedrijven connecteren met elkaar, ontwikkelen samen innovaties die bijvoorbeeld zorgen voor minder uitstoot of minder verspilling van grondstoffen. Ook het ontwikkelen van biogebaseerde producten biedt nog heel wat mogelijkheden. Het is belangrijk dat de handen in elkaar geslagen worden voor de duurzame omslag van de sector. 'In Antwerpen vindt de chemie van de toekomst plaats'.

Huur een labo

Momenteel zijn er in de incubator nog slechts zes laboruimtes beschikbaar. Daarvoor lopen onderhandelingen met enkele geïnteresseerde start-ups en zelfs een internationale speler in de speciaalchemie die in BlueChem een Europees R&D-hoofdkwartier wil uitbouwen.

Hebt u ook interesse in een kantoor in BlueChem? Meer info op www.bluechem.be/contact/

Sectoren: 
Deel deze pagina: