Chemiesector start met 'werkplekleren'

De chemiesector in Vlaanderen kampt met een gebrek aan geschoold personeel en jong talent. Daarom start in Antwerpen het proefproject Avogadro waar studenten chemie in het laatste jaar van hun opleiding gedurende 4 dagen per week bedrijfsgerichte ervaring kunnen opdoen. Na de opleiding kunnen de studenten onmiddellijk aan de slag in de sector.

Het proefproject Avogadro startte op 16 september. Zes derdejaarsstudenten uit de bachelor Chemische Procestechnieken brengen tijdens hun laatste academiejaar 80% van de opleiding door in 4 toonaangevende chemische bedrijven: BASF, Bayer, Evonik en Ineos

De sector wil met het proefproject studenten voorbereiden op een carrière in de chemische industrie. De jongeren worden begeleid door coaches van de bedrijven en maken kennis met hun potentiële werkgever. Dit garandeert industriegeschoolde kandidaten met ervaring en een betere doorstroming van het onderwijs naar het bedrijfsleven.

Met dit project zet de chemiesector de stap naar werkplekleren. Onder impuls van Talentenfabriek, het job- en opleidingspunt voor chemie en metaal in de Antwerpse regio, kwam de samenwerking tussen de 2 Antwerpse hogescholen (Karel de Grote Hogeschool en Artesis Plantijn Hogeschool) en de chemiebedrijven tot stand. Talentenfabriek plaatste ook de juiste student in het juiste bedrijf. 

De volgende jaren zal het project uitgebreid worden: Talentenfabriek zal meer bedrijven aantrekken en hogescholen zoeken meer kandidaten.

Deel deze pagina: