Coca Cola Antwerpen organiseert “speeddates” met jongeren

De Antwerpse Coca Cola-vestiging in Wilrijk kreeg op donderdag 26 maart enkele tientallen nieuwsgierige jongeren over de vloer. Tijdens speeddates met medewerkers leerden ze wat het betekent om voor een bedrijf te werken. Na afloop was het enthousiasme groot, zowel bij de jongeren als bij Coca Cola zelf. 

“We nemen de jongeren mee voor een kijkje achter de schermen en vertellen hen over marketing en verpakkingen. Ze mogen zelfs digitaal een drankje brouwen, zegt communicatieverantwoordelijke Eva Lefevere. "Jongeren zijn voor Coca Cola erg belangrijk. Niet alleen omdat we een jong merk zijn, maar ook omdat we voortdurend op zoek zijn naar talent. In onze Antwerpse vestiging werken maar liefst 500 mensen." 

“Een bedrijf is voor sommige jongeren iets mysterieus”

Tijdens het bezoek van donderdag lag de nadruk op werk. Voor alle duidelijkheid: het was zeker niet onze bedoeling te rekruteren, maar om jongeren kennis te laten maken met de verschillende beroepen die je hier kunt uitoefenen. Onze aanpak was heel praktisch: we hebben speeddates georganiseerd. Onze mensen van de werkvloer hebben de jongeren uitgelegd uit welke stappen een productieproces bestaat en op welke manier de distributie verloopt. We wilden zo transparant mogelijk zijn omdat een bedrijf voor jongeren vaak mysterieus is. Ze weten niet wat er allemaal gebeurt. Leuk om zien: aanvankelijk waren ze eerder terughoudend, maar na enkele vragen was het ijs snel gebroken. Opvallend was dat de jongeren heel gerichte vragen stellen. Zo wilden sommigen weten hoe je het  beste kunt solliciteren, en of ze ook kans maakten op een job. Ik denk dat we heel wat aanwezigen geïnspireerd hebben. Volgens mij gaan jongeren zich na afloop vragen stellen. Wil ik een technische job of liever een administratieve? Achteraf zijn ze beter gewapend om keuzes te maken.”

Dicht bij de lokale bevolking

De jongeren toonden zich ook verbaasd over de aanwezigheid van een multinational als Coca Cola in Antwerpen. Nochtans is de frisdrankenfabrikant hier al meer 50 jaar verankerd. “Eigenlijk is Coca Cola een super-Belgisch bedrijf”, lacht Eva. “Coca Cola maakt er een punt van dicht bij de lokale bevolking te produceren. Een bewuste keuze, die maakt dat je duurzaam produceert en beter kan inspelen op plaatselijke smaken." 

Win-win-situatie

"Of ik andere bedrijven ook een jongerendag zou aanraden? Absoluut! We hebben er zelf ook veel van opgestoken. Zo zijn we te weten gekomen hoe jongeren naar de arbeidsmarkt kijken. Daar gaan we zeker rekening mee houden. Ik vind zo een dag het schoolvoorbeeld van een win-win-situatie.”
 
Wilt u jongeren tonen wat werken in uw bedrijf betekent? Neem contact op via terry.vandoosselaere@stad.antwerpen.be of 03 338 6892.
 

Deel deze pagina: