Collectief opent experimenteel shoppingproject voor mode en design

22 juni opent Edo Collective in de Lange Koepoortstraat een hub voor duurzame mode en design. De dames achter Les ReBelles d'Anvers geven in dit 400 m² voormalige pand van drogisterij Van Der Stuyf vorm aan een nieuw businessmodel rond mode en design. Het wordt een conceptstore waar tevens ruimte is voor kennisuitwisseling en experimenteren. Het collectief telt nu reeds 25 circulaire ontwerpers en makers, maar er is nog ruimte om duurzaam ontwikkelde producten te verkopen in dit tijdelijke shoppingproject.

Japanse kijk op duurzaamheid

Edo Collective staat voor duurzaamheid en schoonheid. Edo is Japans en behoort tot Japanse invloeden als ikigai, het minimalisme van Marie Kondō en de wabi sabi-filosofie. Er valt immers veel te leren uit deze traditionele kijk op ecologie. Edo betekent respect voor grondstoffen en middelen, het voorkomen van verspilling en het zorg dragen voor wat we hebben. Reeds in 2018 voorspelde Lidewij Edelkoort deze trend: “Men heeft weer behoefte aan kledingstukken met een ziel.”

Initiatiefnemers

De dames achter de try-outkledingbibliotheek Les ReBelles d’Anvers experimenteren met nieuwe businessmodellen om duurzame mode dichter bij de consument te brengen.

Ze zoeken manieren om ondersteuning te bieden aan designers (mode en interieur) die het anders willen doen; trager, kleiner, experimenteler of ambachtelijker. Een modelabel starten is tegenwoordig makkelijk, maar de go-to-marketfase is vaak een moeilijke periode die ontmoedigend kan werken. Dit initiatief wil jonge labels ondersteunen in hun groei door de draagkracht van de ontwerpers groter te maken via samenwerking. Het project krijgt de steun van Vlaanderen Circulair en van de stad Antwerpen, die expertise aanbiedt in dit leertraject.

Collaboratieve aanpak

Het pand wordt gebruikt als showroom en conceptstore. Daarnaast zet Edo Collective ook in op uitwisseling van kennis rond duurzaamheid. De hub zal uitgebouwd worden om te sensibiliseren, met textiel te experimenteren en samen te werken. Is het project succesvol, dan wordt er voor het volgende jaar op zoek gegaan naar een nieuw leegstand pand.

 

Als circulaire ontwerper en maker nog op zoek naar een fysieke plaats om uw product(en) te verkopen gedurende 3, 6 of 12 maanden?

Deel deze pagina: