Commerciële Inspiratie: denk na over de toekomst van uw zaak

Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van Fietsenwinkel De Geus

Stad Antwerpen neemt voor de tweede maal deel aan het project ‘Commerciële Inspiratie’ van de Vlaamse overheid. 20 Antwerpse ondernemers krijgen de kans om samen met een persoonlijke coach en met de hulp van experten na te denken over de toekomst van hun zaak. Geïnspireerd door huidige trends worden vernieuwende en haalbare acties op maat van de zaak uitgewerkt.

Zou dit ook iets voor u als ondernemer kunnen zijn? Thomas Vanderhoydonck, zaakvoerder van Fietsenwinkel De Geus op het Zuid was deelnemer aan de eerste lichting coachingtrajecten ‘Commerciële Inspiratie':

Waarom het u deelgenomen aan ‘Commerciële Inspiratie’? 
Thomas Vanderhoydonck: “Hoe graag je het ook anders zou willen: als je een eigen zaak hebt, ben je vaak zodanig bezig met allerlei dagdagelijkse zaken te regelen… dat je soms vergeet te ondernemen! Als ondernemer moet je ook nadenken over waar je met je zaak naartoe wil en daar actief mee aan de slag gaan. Het project ‘Commerciële Inspiratie’ - waarbij een objectief iemand even aan je zijde komt staan om je een spiegel voor te houden - gaf ons de energie om dat ook effectief te doen.”

Kunt u een aantal voorbeelden geven van zaken die u geleerd hebt? 
Thomas Vanderhoydonck: “Het belangrijkste is dat het project mij aan het denken heeft gezet, en mij verplicht heeft om daar tijd voor vrij te maken. Dat doe ik nu nog steeds. Zo zijn we vanuit het inzicht over onze sterktes “teruggevallen” op vier  kernspecialiteiten: reisfietsen, vouw-/pendelfietsen, stadsfietsen en elektrische fietsen. Ik had ook nog nooit aan eventuele samenwerkingen met andere ondernemers gedacht, maar vorig jaar hebben we voor het eerst een (succesvolle) pop-upwinkel geopend met een boekhandel.

Hoe kijkt u terug op het project?
Thomas Vanderhoydonck: “Met de hulp van de coach en de experten heb ik een grondige analyse kunnen maken van ons businessplan en een uitgebreide analyse van de sterktes en zwaktes van onze onderneming. Bovendien heb ik concrete tips gekregen om een aantal dingen anders aan te pakken dan wel uit te testen. Ik weet nu veel beter waar ik sta, waar ik binnen enkele jaren wil staan en hoe ik dat kan realiseren. De eigen investering loont absoluut de moeite.”

Meer informatie
Op www.commercieleinspiratie.be vindt u meer informatie over het project, een overzicht van de deelnemers en enkele getuigenissen van ondernemers die al een traject doorliepen.

Het project ‘Commerciële Inspiratie’ is een initiatief van Agentschap Innoveren en Ondernemen dat uitgevoerd wordt door de zelfstandigenorganisatie Unizo en het onderzoeks- en adviesbureau wes research & strategy. Met het project wil de overheid handelaars, horeca-uitbaters en dienstverleners doen nadenken over de toekomst van de fysieke zaak, de rol van digitale nieuwigheden en andere maatschappelijke trends. Over een periode van 4 jaar worden meer dan 500 ondernemers verspreid over Vlaanderen begeleid via een inspiratietraject op maat. 

Thema's: 
Deel deze pagina: