Compostela: "We werken al meer dan 25 jaar met nieuwkomers"

"We werken al meer dan 25 jaar met nieuwkomers uit alle hoeken van de wereld. En steeds geldt dezelfde regel: intensieve taalcoaching leidt tot snelle integratie. En tot een fijne verrijking voor onze organisatie." vertelt Annie Coninx, directiemedewerker woonzorgcentrum Compostela.

"We werken al sinds de jaren negentig met nieuwkomers in ons woonzorgcentrum. Toen kwamen ze vooral uit Bosnië en Kosovo, vandaag eerder uit Afrika en Irak. In die periode hebben we best wel wat expertise opgebouwd. Ons diversiteitsplan is uitgeschreven en vormt de leidraad voor onze werkwijze met nieuwkomers. We weten vandaag niet alleen veel over de procedures en instanties die betrokken zijn bij zo’n traject – we kennen ook veel mensen. En zo’n uitgebreid netwerk is soms cruciaal om zaken in beweging te zetten."

"Onlangs ging ik bijvoorbeeld met onze Iraakse verpleegkundigen naar een onderwijsinstelling om daar testen te doen hoe zijn diploma gevalideerd kon worden. Door zelf af en toe het initiatief te nemen, slagen we erin om de soms stugge bureaucratie te versnellen."

"De laatste jaren maken we ook erg intensief gebruik van de taalcoaching-mogelijkheden op de werkvloer. Dat komt bovenop een Europees project van Uiniversiteit Antwerpen om online-taaltrainingen te creëren. Taal is immers cruciaal om integratie te realiseren. Dat zagen we onlangs met een paar Portugese collega’s die intensief Nederlands gestudeerd hadden voor ze hierheen kwamen: zij spraken na zes maanden vloeiend de taal."

"De diversiteit vinden wij erg verrijkend. Alleen al de praktische regeling rond de verschillende feestdagen leidt ertoe dat je elkaars cultuur beter leert kennen. En af en toe organiseren we echt iets om de diversiteit in de verf te zetten, zoals een modeshow met kledij uit verschillende landen of een multiculturele dag."

Lees meer over werken met nieuwkomers

Sectoren: 
Deel deze pagina: