COSH! MUTANI en POLYGONAL krijgen steun van de stad voor innovatie in de modesector

Innovatie in de Antwerpse modesector

Stad Antwerpen riep voorbije zomer ondernemers in mode op om innovatieve oplossingen voor de modesector in te dienen. Uit de 18 inzendingen koos een jury de projecten van COSH!, Mutani en Polygonal. Deze ondernemingen krijgen samen 150.000 euro steun van de stad om hun project te realiseren.

 

Met deze steun kan COSH! haar online platform dat duurzame mode promoot nog gebruiksvriendelijker en efficiënter maken, brengt Mutani modeontwerpers en digitale ontwikkelaars samen om digitale mode voor de gamingindustrie te produceren en verenigt Polygonal modeontwerpers en wiskundigen om kledingpatronen digitaal te ontwerpen, aan te passen en te delen.

Een actie uit het strategisch modeplan 

Deze zomer keurde de stad haar strategisch plan Wie mode zegt, zegt Antwerpen goed. Op basis van een grondige analyse formuleert het plan een toekomstvisie om de modesector in de stad te versterken, met inbegrip van een actieplan 2022-2025. De oproep naar ondernemers actief in de modesector om innovatieve oplossingen in te dienen, is één van de eerste acties opgelijst in het modeplan. Om geselecteerd te worden, moeten deze projecten vernieuwing teweegbrengen in de sector en de eigen onderneming doen groeien of internationaliseren. Waarmee ze tegelijk aantonen dat onze stad aantrekkelijk is om in te ondernemen en te investeren.

COSH!, Mutani en Polygonal krijgen financiële steun

Uit 18 inzendingen selecteerde een jury de projecten van COSH!, Mutani en Polygonal, die elk 50.000 Euro financiële ondersteuning krijgen van de stad.

COSH! biedt consumenten online selectie van duurzame mode bij lokale handelaars

COSH! is het go-to online platform dat bewust kiezen voor duurzame kledij makkelijk maakt. Via selectie en filtering op het platform kan elke consument kleding in zijn eigen stijl en budget terugvinden bij lokale moderetailers. Zo wil COSH! duurzaam shoppen toegankelijk maken voor een breed doelpubliek en budgetten verschuiven van onethische naar ethische werkgelegenheid. Het systeem werkt met een innovatief businessmodel waarbij lokale handelaars zich lid kunnen maken en hun duurzaam aanbod gescreend en getoond wordt via het platform.

Met de steun van de stad zal COSH! nog meer inzetten op digitalisering. Door technologische ontwikkeling van een tool wordt de kledij momenteel objectief gescreend op 7 pijlers: ethiek, werkomstandigheden, ecologische materialen, circulariteit, korte keten, diervriendelijkheid en transparantie. De gescreende merken worden visueel getoond op pagina’s van de duurzame moderetailers en retailers in transitie in Antwerpen. Dit zal consumenten stimuleren om lokaal in Antwerpen te kopen én zal tegelijk de stad profileren als een duurzame modestad.

COSH! | Niki De Schryver, tel. 0477 55 32 91 | niki@cosh.ecocosh.eco

MUTANI ontwerpt digitale mode voor virtuele wereld. Get ready for the Cyber Six.

Mutani is een onderneming die digitale mode ontwikkelt voor gespecialiseerde gamingindustrie en voor online gebruik als metaverses. Deze digitale ontwerpen enteren een hele nieuwe markt en krijgen dus ook marktwaarde: ze worden verkocht op online marktplaatsen als NFT’s (non-fungible tokens). Dit zijn virtuele eigendomsbewijzen voor digitale items, verankerd in een blockchainsysteem waarin wordt vastgelegd wie de eigenaar en of de creator is. In dit systeem worden ook de verkopen gedurenden de hele levenscyclus geregistreerd. Deze NFT’s zijn verhandelbaar met cryptocurrency als bitcoins of ethereum, of gewoon dollars of euro’s.

Mutani brengt traditionele modedesigners samen met digitale ontwikkelaars om digitale mode te ontwerpen en te ontwikkelen. Zij creëren een alternatief, aanvullend businessmodel waarbij creativiteit verzilverd kan worden. Met de steun van de stad wil Mutani bewijzen dat dit businessmodel werkt alsook hun plaats verankeren als early adaptors in dit pionierend domein.

Met dit project wil Mutani een digitale collectie en avatar uitbrengen. Mutani matcht 6 afgestudeerden van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen matchen met 6 digitale ontwikkelaars. Samen zullen ze zes digitale modelooks ontwerpen en ontwikkelen voor online presentatie en verkoop.

Mutani | Shayli Harrison, tel. 0485 92 01 94 | shayli@mutani.iomutani.io

POLYGONAL maakt online deelplatform voor modepatronen

Polygonal is een jong bedrijf uit Hoboken. Deze KMO wil een online platform ontwikkelen om kledingpatronen te ontwerpen, aan te passen en met anderen te delen. Een kledingpatroon wordt digitaal uitgetekend en gecombineerd met geavanceerde algoritmen. Zo kan de vorm van het patroon gepersonaliseerd worden naar de gewenste maten. Via een benchmarkcollectie worden de verschillende digitale werkstromen van het platform grondig getest en verfijnd. Het project breng experten in modeontwerp en -productie samen met wiskundigen met expertise in algoritmes.

Het deelplatform kan gebruikt worden door

  • Modeontwerpers en patroontekenaars om bestaande ontwerpen aan te passen of nieuwe ontwerpen uit te tekenen. Zij kunnen kiezen of ze deze ontwerpen delen of niet.
  • Klanten kunnen een ontwerp selecteren en het patroon aanpassen aan hun eigen maten. Hiervoor moet de klant betalen.
  • Fabrikanten en producenten krijgen via het deelplatform bestellingen van klanten door of de vraag van de ontwerper om een prototype te maken.

Met de steun van stad Antwerpen zal Polygonal een bestaand prototype uitwerken tot een gebruiksvriendelijk digitaal platform, toegankelijk voor externe gebruikers. Daarvoor werken ze samen met studenten mode en studenten IT en wiskunde.

Polygonal | Wim Vanroose, tel. 0473 24 72 63 | vanroose@gmail.compolygonal.be

Naast de financiële ondersteuning begeleidt de stad de 3 bedrijven om hun project uit te werken en doet ze aan matchmaking waar nodig.

 

De stad Antwerpen roept regelmatig ondernemers op om innovatieve projecten in te dienen die zo kans maken op financiële ondersteuning. Wil je weten welke open calls momenteel lopen?

Check bij "open calls" welke projecten je momenteel kan indienen voor financiële ondersteuning

 

 

Deel deze pagina: