Coworking: de flexibele structuur om je focus te heroveren

De Koekenfabriek - copyright Jonathan Ramael

In Antwerpen vind je tientallen gedeelde werkplekken. Wat zijn de voordelen ervan? In een meerdelige reeks vertellen ondernemers waarom ze werken in een Antwerpse coworkingruimte.

 

Deel 5: De Koekenfabriek in Merksem. Eric Mortelmans en Frederik Denkens runnen hun business volledig vanuit deze gedeelde werkplek. De verworven vrijheid houdt hen scherp, terwijl het ondersteunend klimaat van ondernemers een opvallende meerwaarde biedt.

Voor Frederik Denkens, zaakvoerder van cloudconsultancybureau Skyscrapers, is het vanzelfsprekend om te werken in een coworkingspace. Het concept zit in zijn bloed: hij richtte in het verleden zelfs één van de eerste gedeelde werkplekken in België op. “Met Skyscrapers werken we al 6 jaar vanop afstand. Niemand bij ons werkt op een vast kantoor: zelfs niet mijn buitenlandse collega’s. Coworking geeft je de vrijheid om op een professionele manier je werk-privé balans in eigen handen te nemen.”

“Enkel op kantoor zitten, is een achterhaald idee. Het gevoel de vrijheid te hebben om je werkplek te kiezen, motiveert je enorm.”

 

Coworking is een evidente keuze

De Koekenfabriek was een evidente keuze voor Frederik. “Ik zat eerst bij hun vorige coworkingspace in Ekeren en volgde met de herlocatie naar Merksem. De sfeer en open inrichting zitten gewoon goed: het is een vertrouwde omgeving, boordevol lokale ondernemers. Eigenaar Hans zorgt bovendien voor het meest betrouwbare internet dat ik ken.”

Coworking biedt structuur

Eric Mortelmans, freelance designer bij Bonaventuur, kwam via een andere weg terecht bij coworking. “Ik deed mijn designwerk vaak op locatie, bij mijn klanten. Eén van mijn huidige projecten is voor een startup zonder kantoor. Omdat ik enkel nog thuis werkte, werd de scheiding tussen werk en privé te vaag. Coworking biedt me de nodige structuur en De Koekenfabriek ligt op fietsafstand. Het is een oase van rust en alle faciliteiten zijn er: ik laad er in de garage zelfs mijn elektrische fiets op.”

“In een coworkingspace hangt altijd een ondernemersklimaat. Ideaal om je motivatie aan te scherpen.”

 

Flexibiliteit motiveert

Beide ondernemers zijn overtuigd dat de flexibiliteit enorm motiveert. “Het is nodig om effectief naar ‘kantoor’ te gaan. Dat ritueel draagt bij aan het werkgevoel. Mijn administratie doe ik altijd van thuis uit. Maar door de afwisseling tussen werkplekken blijf je gemotiveerd om in de paperassen te duiken”, lacht Frederik. Eric is daarentegen ook vol lof over het netwerk van ondernemers. “Ik kan me net beter focussen in dat ondernemersklimaat. Heb je toch behoefte aan sociaal contact? Dan is een coworkingspace ideaal. Er is telkens wel een boeiend ondernemersverhaal aanwezig. Interne kruisbestuiving leeft hier enorm: het kwam zelfs al tot een samenwerking met Frederik.”

Zelfs tijdens de coronacrisis kan je bewust kiezen om net als Eric en Frederik te blijven coworken. Volgens Katrien Beyers van de Koekenfabriek heerst er een verhoogde cultuur van voorzichtigheid. “Coworking bevordert in lockdowntijden duidelijk de mindset. We hadden al een zeer ruime coworkingspace. Mits wat extra afstand, het dragen van mondmaskers en de nodige alertheid kan je op een geruste manier terecht bij ons.”

Overtuigd en ook op zoek naar een coworking in Antwerpen? Wij bundelden ze voor jou op ondernemeninantwerpen.be.

Meer weten hoe een coworking de mindset en focus stimuleert bij andere ondernemers in de Koekenfabriek? Bekijk hier de video.

 

 

 

Deel deze pagina: