Creatieve juweliers geven Gouden Straatjes kleur

Als wereldhoofdstad van de diamantindustrie is Antwerpen ook de stad der steden voor juweliers. Nergens anders in België vind je zoveel juweliers per vierkante kilometer. Maar ook buiten de diamantwijk valt veel te ontdekken. In het hart van de modewijk is het heerlijk wandelen langs de etalages van de Gouden Straatjes.

De Nationalestraat geldt als de centrale as van de Antwerpse modewijk. Lauren Johnstone is er aan het werk in de tweede winkel van haar moeder, Pascale Masselis. “Mijn mama heeft een winkel in de Zirkstraat, ingericht met het originele interieur van een Parijse mercerie uit 1885. Daar vind je ook ons atelier, waar we onze eigen juwelen maken. Zelf ben ik doorgaans te vinden in onze tweede winkel in de Nationalestraat.”

Lauren is een van de initiatiefnemers van de Gouden Straatjes, het beloftevolle wandeltraject dat de bezoeker langs vijftien creatieve juweliers leidt. “Net toen we hier onze tweede winkel openden, kwam ook Wouters & Hendrix zich hier vestigen, om de hoek in de Steenhouwersvest, waar je ook de winkel van Studio Collect vindt. Het leek alsof de hele wijk op weg was om een juweliersbuurt te worden.”

Creatieve edelsmeedkunst

Onderling contact bracht de creatieve geesten in beweging. Lauren Johnstone: “We hebben elk onze eigen stijl en staan op onze onafhankelijkheid, maar het leek ons wel een goed idee om gezamenlijk de buurt te promoten als centrum van creatieve edelsmeedkunst. Als juweliers zitten we zo’n beetje tussen de meer klassieke wereld van de diamantsector en de creatieve wereld van de mode. Zichtbaarheid creëren werkt vaak beter als je het samen kan doen.”

Lauren zag het project aanvankelijk als een kleinschalig gegeven. “We dachten aan een wandelkaart en een website. Maar ons project maakte veel enthousiame los. De stad Antwerpen, Antwerp’s Most Brilliant, Ik koop Belgisch, Flanders DC: allemaal stonden ze achter ons idee, en zo werd het project groter. We hebben de Gouden Straatjes gelanceerd op 5 mei, samenvallend met de opening van Diva.”

Een juweel voor elk budget

Wie de wandelroute langs de Gouden Straatjes volgt, start aan de Oude Koornmarkt, in de schaduw van de kathedraal. Langs de Kammenstraat, de Nationalestraat, de Drukkerijstraat en de Steenhouwersvest leidt het traject je naar de Kloosterstraat. Lauren Johnstone: “Je kan de wandelkaartjes met de route en de adressen overal krijgen. Het is een mooie buurt voor een boeiende wandeling. Zoek je een juweel, voor welk budget dan ook? Volg de wandeling en je vindt wat je zoekt. Dat was ons uitgangspunt.”

Naast de wandelroute, die bezoekers op eigen initiatief en in alle vrijheid kunnen volgen, komen er ook gegidste rondleidingen in de Gouden Straatjes. Lauren Johnstone: “Daarvoor hebben we een samenwerking opgezet met Katleen Derijcke, gids bij het ModeMuseum. Zij gidst de deelnemers door de modebuurt en doet ook de Gouden Straatjes aan. Wie mee op wandel gaat, brengt een bezoekje aan de winkels, neemt een kijkje achter de schermen in de ateliers en krijgt veel achtergrondinformatie mee. De eerste rondleiding is geboekt op 30 augustus.”

Extra zichtbaarheid

De samenwerking met Diva en Katleen Derijcke geeft de Gouden Straatjes een mooi duwtje in de rug. Lauren Johnstone: “Het partnership met beiden maakt op een mooie manier duidelijk dat we werken op het kruispunt van de edelsmeedkunst en de modewereld.” Die extra zichtbaarheid leidt ook tot nieuwe contacten. Met Ayelet Lerner, bijvoorbeeld, die een coworkingruimte voor de diamantsector wil opzetten. Dat project komt voort uit Hack4Diamonds en wordt gesteund door de stad Antwerpen.

Met de Gouden Straatjes heeft Antwerpen weer een nieuw intitiatief te pakken dat de stad als centrum van creativiteit in de kijker zet. Hoe komt het dat Antwerpen zo sterk staat in creatieve edelsmeedkunst? Lauren Johnstone: “Als wereldhoofdstad van de diamant heeft Antwerpen heel veel te bieden. Juweliers en edelsmeden vinden hier alle leveranciers die ze nodig hebben in één wijk. Vaak wordt het zetten van edelstenen of het vergulden van juwelen uitbesteed aan gespecialiseerde partners. Die vind je in Antwerpen.”

Vruchtbare voedingsbodem

Daarnaast spelen ook de creatieve voedingsbodem van de stad en de invloed van uitstekende scholen een rol. Lauren Johnstone: “Antwerpen telt meerdere scholen voor edelsmeedkunst en juweelontwerp. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen leggen de nadruk op het creatieve aspect. TNA Antwerpen staat heel sterk op technisch vlak. Samen zorgen de scholen in Antwerpen voor een mooie uitstroom van degelijk opgeleide mensen.”

De juweliers van de Gouden Straatjes hebben elk hun eigen collectie. Vaak, maar niet altijd, wordt die ook in eigen huis gemaakt. Lauren Johnstone: “Elke deelnemende winkel is een monobrand store. De meesten van onze juweliers maken de stukken in het eigen atelier. Meestal vind je dat atelier in de winkel, soms op een andere locatie in de stad.”

Verliefd op een juweel

Creatieve juweliers hebben een eigen stijl en bouwen stap voor stap hun eigen cliënteel op. Lauren Johnstone: “Dat kost natuurlijk tijd. Maar daar staat tegenover dat mensen heel trouw zijn aan hun juwelier. Dat zorgt voor een zekere continuïteit. De meeste klanten zijn ook echt op zoek naar een juweel als ze onze winkel binnenstappen. Vaak vragen ze om een juweel op maat, al dan niet op basis van een juweel in onze collectie.”

Met de Gouden Straatjes beschikken de deelnemende juweliers ook over een forum waarin ze elkaar regelmatig zien. Lauren Johnstone: “Dat vind ik misschien nog het leukste aan dit project. We spreken met elkaar, werken samen, geven elkaar tips over leveranciers en komen samen naar buiten met een verhaal. In onze winkel werken we niet met seizoensgerelateerde collecties. Onze juwelen wachten tot er een persoon langskomt die er verliefd op wordt.”


Deel deze pagina: