Cronos Meraki Academy biedt kansen aan erkende vluchtelingen

Wat doet u wanneer u jobs hebt, maar niet de geschikte werknemers vindt? U leidt ze gewoon zelf op. Techbedrijf Cronos richtte met dat doel de Meraki Academy op. Werkzoekende anderstalige nieuwkomers krijgen er in één academiejaar een taalbad Nederlands en een opleiding tot IT-specialist. De stad Antwerpen geeft financiële steun aan het project.

Antwerpen heeft een grote instroom van anderstalige nieuwkomers. Maar omdat heel wat nieuwkomers nog onvoldoende Nederlands spreken, geraken ze moeilijk aan werk. Nochtans zoeken veel bedrijven naar geschikte werknemers. Ook Cronos had nood aan geschoolde IT-specialisten. De oprichting van de Meraki Academy bleek een oplossing voor beide problemen. Askim Kintziger is coördinator van het project en kan haar enthousiasme niet wegsteken.

Beginnen bij één stagiair

Askim Kintziger, coördinator van de Cronos Meraki Academy: “Twee jaar geleden besloten we om Mustafa, een erkende vluchteling, stage te laten lopen in ons bedrijf. Daarvoor kregen we de medewerking van VDAB en Fedasil. Mustafa had heel veel potentieel, maar sprak onvoldoende Nederlands. Om ervoor te zorgen dat mensen als Mustafa toch een kans zouden krijgen, startten we het jaar nadien met de Meraki Academy.”

Tijdens het eerste academiejaar studeerden zes erkende vluchtelingen af. Allemaal startten ze daarna in een van de bedrijven van de Cronos Groep. “Nochtans zijn onze studenten niet verplicht om bij Cronos aan het werk te gaan”, legt Askim uit. “Wel bieden we hen de mogelijkheid om na hun opleiding een individuele beroepsopleiding (IBO) te volgen bij ons. Dat wil zeggen dat ze zes maanden stage lopen, met als doel een contract van onbepaalde duur.”

“In acht maanden tijd krijgen de studenten dezelfde leerinhoud te verwerken als in een driejarige bacheloropleiding.”

Intensief opleidingstraject

Tijdens het tweede werkingsjaar worden in de Cronos Meraki Academy opnieuw tien Antwerp-based nieuwkomers opgeleid tot front-end webdeveloper. Askim: “Onze studenten komen uit verschillende landen en hebben allemaal een andere achtergrond en vooropleiding. Het is maatwerk voor onze lesgevers. We selecteerden niet op basis van eerder behaalde diploma’s of IT-kennis. Iedereen die gemotiveerd is en slaagt voor de toelatingstesten, krijgt een kans. Om ervoor te zorgen dat elke student de beste begeleiding krijgt, beslisten we wel om slechts tien studenten met de opleiding te laten starten.”

De opleiding is erg intensief. In acht maanden tijd krijgen de studenten dezelfde leerinhoud te verwerken als in een driejarige bacheloropleiding. Naast de IT-opleiding staan er ook twee dagen Nederlandse les op het programma.

“Onze studenten zien hun opleiding niet zomaar als een passage in hun leven. Voor hen is de Meraki Academy écht een nieuw begin.”

“Het is een zware studie en motivatie is echt cruciaal”, benadrukt Askim. “We vragen een serieuze  inspanning van onze studenten. Niet alleen tijdens de lessen moet er hard gewerkt worden, ook thuis. We besteden trouwens ook heel wat aandacht aan cultuur en politiek. Daarvoor doen we soms beroep op vrijwilligers. Zij leggen dan bijvoorbeeld uit hoe de politieke situatie in België in mekaar zit. Of doen samen met de studenten uitstappen naar Antwerpse musea.”

Voor de opleiding trok Cronos twee vaste lesgevers aan. Maar ook de eigen werknemers worden betrokken bij de Meraki Academy. Askim: “We merkten dat onze studenten ook met heel wat praktische vragen zitten over bijvoorbeeld kinderopvang, een nieuwe woning zoeken of een school vinden. Om zo’n zaken op te vangen en om hun integratie te versnellen, krijgen ook alle studenten twee buddy’s. Dat zijn werknemers van Cronos die de nieuwkomer mee begeleiden. Ze spreken af om samen te lunchen of gaan tijdens het weekend op stap met de kinderen.”

Kansen bieden

Het succes van de Meraki Academy deed Cronos beslissen om er geen eenmalig project van te maken. “We willen meer mensen de kans bieden om onze opleiding te volgen”, licht Askim toe. “Dat vraagt natuurlijk tijd en geld. Op dit moment lopen er gesprekken met de VDAB. Ik hoop echt dat we samen een manier vinden om van de Meraki Academy een reguliere school te maken.”

En waar de naam van de Academy naar verwijst? Meraki is een onvertaalbaar Grieks woord. Het betekent zoveel als ‘de ziel die iemand in zijn werk legt’. Askim: “We kozen voor Meraki omdat het enerzijds mijn eigen motivatie weergeeft om dit project te starten en te begeleiden. Maar anderzijds is het ook een mooie omschrijving van de motivatie van onze studenten. Ze zien de Meraki Academy niet zomaar als een passage in hun leven. Voor hen is het echt een nieuw begin.”

Interesse om te werken met vluchtelingen?
Ward Hens is hiervoor het aanspreekpunt bij de stad Antwerpen: 03 338 61 49 of 0499 21 51 67, ward.hens@antwerpen.be.

Reportage Cronos Meraki Academy door VRT NWS 
Bekijk de video

Sectoren: 
Deel deze pagina: