"Crowdfunding is spannender en goedkoper"

Een startkapitaal ophalen via het internet - lees crowdfunding - is vandaag een veelgebruikte strategie. Maar werkt het? Voor welke activiteiten kan het wel of niet? En hoe begint u eraan? 

Jozefien Daelemans van Charlie Magazine en To Baaten van Shoot And Hang volgden een workshop bij Voka, kozen een crowdfunding-platform en startten hun zoektocht naar financiën. Twee aanstekelijke getuigenissen in aanloop naar een nieuwe starterssessie van Voka.

"Met nul euro op de teller overtuig je geen buitenstaanders"

Jozefien Daelemans kon haar ei niet kwijt in het bestaande media-aanbod. Na tien jaar ervaring op te doen in de wereld van de vrouwenbladen startte ze in maart 2014 met haar eigen online magazine. Charlie Magazine mag iets meer zijn. Met echte verhalen, diepere interviews en een heldere vormgeving. Zes maanden na de lancering bestaat de Charlie-ploeg uit 20 medewerkers en bezoeken 50.000 lezers maandelijks het magazine. 

 

Bij de bank geld lenen, is niet meer de meest logische weg voor starters?

Jozefien: “De ‘Kick-Off Crowdfunding’ van Voka overtuigde me om het anders aan te pakken. Crowdfunding is een stuk spannender én goedkoper. Je hoeft immers geen intresten te betalen op het geld dat binnenkomt. Bij Voka volgde ik een workshop rond de opstart van crowdfunding. Douwe en Koren, een gespecialiseerd bureau, gaf me tijdens het hele proces zeer concrete tips, zoals de keuze van het crowdfunding-platform. Ik koos voor ulule omdat het een groot Europees netwerk heeft. Bijna dagelijks krijg ik telefoon van de medewerkster voor de Belgische markt. We bespreken dan de volgende stap in ons actieplan. Een andere tip die ik uit de workshop onthield: spreek eerst je familie en vrienden aan. Pas op het moment dat je meer dan 20% van je kapitaal hebt, ga je viraal en post je je project op Facebook. Want met nul euro op de teller overtuig je geen enkele buitenstaander.”

 

Hoeveel geld willen jullie verzamelen?

Jozefien: “Ik streef naar 30.000 euro. Momenteel zit ik over de helft en ik heb nog tijd tot 21 maart. Blijft toch wel spannend. Als ik het bedrag niet haal, stort ik alles terug op de rekeningen van de schenkers. Dat zijn de regels van het spel.”

"Ik beschouw crowdfunding als een marktonderzoek"

To Baaten startte vanuit een heel andere situatie. De restaurateur werkt al bijna 25 jaar voor ‘PassePartout Inlijstingen & Restauraties’. Hij beschikte dus over een startkapitaal voor de uitwerking van de nieuwe online applicatie Shoot And Hang. Daarmee kan u vanaf midden maart online inlijstingen bestellen van eigen afbeeldingen. Met de zeer gebruiksvriendelijke tools bewerkt u met Shoot And Hang eenvoudig zelf de afbeeldingen voor ze in productie gaan.

 

Hoeveel hadden jullie nodig om Shoot And Hang op te starten?

To: “We streefden naar 2.500 euro. Daar zitten we vandaag met 2.750 euro al boven. Ik beschouw onze crowdfunding eerder als een marktonderzoek. We hebben al heel wat nuttige feedback op ons product en onze dienstverlening gekregen. Schakel je daar voor de productlancering een bureau voor in, dan betaal je je blauw. Het crowdfundingsproces leverde ons ook al een geslaagde voorverkoop op. Mits de nodige cadeautjes te schenken natuurlijk. We verkochten al vijftig inlijstingen en per bestelling gaven we een gratis kader weg met een afbeelding van ons logo. Dat logo is een schilderij van mijn vrouw, kunstenares Marleen Verhelst.”

 

Op welk platform tekende u in met Shoot And Hang? 

To: “Wij lanceerden ons project op het Amerikaanse Indiegogo. 'Indie’ verwijst naar  independent en daar draait crowdfunding natuurlijk om: onafhankelijk zijn, van banken bijvoorbeeld.”

Jozefien: “Of onafhankelijk kunnen bestaan van adverteerders. Dat is waar Charlie Magazine naar streeft. Onze redacteurs zijn professionele journalisten die bij ons als vrijwilliger hun éigen geschreven ei kwijt kunnen. Charlie is vandaag redelijk populair, met 50.000 unieke bezoekers per maand. Als we de website verder verbeteren, kunnen we onze lezers een bijdrage vragen om lid te worden van onze community. De leden krijgen dan extra’s zoals meer artikels en twee keer per jaar een papieren bookzine met onze beste artikels. Met die bijdrages willen we proberen financieel zelfredzaam te worden. Ik merk ook dat de media de crowdfunding van ‘Charlie Magazine’ op de voet volgen. Reyers Laat, De Morgen en Knack Online hebben me al uitgenodigd om onszelf en ons project voor te stellen. Allemaal goed om voldoende bekendheid op te leveren en de kaap van de 30.000 euro te halen.”  

  • Charlie Magazine

www.charliemag.be

http://nl.ulule.com/charlie-magazine/

  • Shoot And Hang

www.shootandhang.com (half maart online)

https://www.indiegogo.com

Deel deze pagina: