Ctrl Copy, het bedrijf achter de Deurnetrui hype

De nieuwste hype in celebrityland is een sweater van ... Deurne. Supersterren zoals Sylvester Stallone en Pharrel Williams dragen ze al. Of dat is toch wat Sven Mes van Ctrl Copy wil doen geloven. Zijn campagne rond zijn zelfgemaakte truien van Deurne, heeft zoveel succes dat de sweaters een echt hebbeding geworden zijn. 

Ctrl Copy is een open grafisch werkatelier in een ruime loods op Nieuw-Zuid. Wie wil drukken - met liefde voor de ambacht - kan hier terecht voor materiaal en workshops. Oprichter Sven Mes heeft het graag over zijn grafische 'speeltuin': "Deejays verlangen weer naar vinyl, grafici en illustratoren zweren bij authentieke print."
 
In maart 2014 opende Ctrl Copy de deuren aan de D'Herbouvillekaai. “Ik had mezelf die deadline opgelegd”, begint Sven Mes zijn verhaal. “De accommodatie was er, het materiaal was er en ik was van niemand afhankelijk." Ctrl Copy heeft alles in huis voor de fans van print en inkt, zowel experimenteel als professioneel. Iedereen kan hier aan de slag met de ambachtelijke druktechniek zeefdruk om papier, karton of textiel te bedrukken. “En toch is het open atelier veel meer dan een drukkerij”, zet Sven de puntje op de i. “Het is een plek om te komen creëren ‘from scratch’, waar je kan geïnspireerd worden door anderen.”

Voor een dag of een jaar

Sven creëerde een werkomgeving waar je gebruik kan maken van meerdere werktafels, zeefdrukcarrousels, een droogcabine en een doka. Naast de werkruimte is er een keuken en een terras met een picknick- en een pingpongtafel om tussendoor te relaxen. Wie er gebruik van wil maken, kan een werkplek reserveren voor een dag of meteen een jaarkaart nemen. Op woensdagavond en zaterdag organiseert Ctrl Copy workshops zeefdrukken. Perfect om de plek eens te verkennen. Check de online agenda.

Naar Rotterdams voorbeeld

“Voor ik met dit atelier startte, werkte ik als freelance vormgever onder meer bij Content Cowboys. Ik organiseerde ook evenementen voor Converse, Puma en Vice Magazine. Daarnaast heb ik altijd gedroomd van een eigen streetwear-label. Na een tripje Rotterdam, nu twee jaar geleden, vielen alle puzzelstukjes plots in elkaar. Ik ontmoette er de mannen van Mesh Print Club, een ‘printing community’. De inspiratie die ik daar opdeed, was het laatste puzzelstukje dat ik nog nodig had voor de realisatie van mijn open grafisch werkatelier.” 

Print is van iedereen

“Het atelier staat open voor iedereen, omdat ik wil dat iedereen - zowel professionals als nieuwsgierigen - nieuwe technieken kunnen ontdekken en mensen kunnen ontmoeten. Ik kreeg hier al verschillende mensen over de vloer: studenten die technieken komen oefenen, zwangere vrouwen die met de hand willen werken of reclamejongens die professionele ambachtelijke prints willen maken. Die openheid vind ik heel belangrijk. Daardoor kwam ik ook in contact met KUNSTWERKT, de vzw achter The Big Draw in Antwerpen.” 

Niet denken, doen!

“Hoe ik de uitrusting van het atelier bij elkaar kreeg? Die verzamelde ik door de jaren heen. Mijn eerste verlichtingstafel en carrousel kocht ik zes jaar geleden op een uitverkoop van een kunstschool. Toen ik die dingen op de kop tikte, wist ik eigenlijk niet wat ik ermee zou doen. Ik ben nogal impulsief: ik spring wel en kijk dan pas waar ik uitkom. Ik ben geen planner, wel een doener.”

Laat je T-shirt tatoeëren

“Hoe het zit met mijn eerste droom, dat eigen streetwear-label? Dat heeft intussen een naam: ‘Yikes’. Dat is een Engelstalige klanknabootsing die mooi bekt als reactie op iets lelijks. Prachtig, toch? Mijn eerste collectie zal later dit jaar te bewonderen zijn in een pop-up. Maar eerst staat nog ‘You better ink twice’ op de agenda. Een minifestival, waarop vier tattoo-artiesten uit Antwerpen hun unieke design zullen vereeuwigen op t-shirts en truien. ‘Support your local scene’ is het achterliggende idee. Met het festival trekken we daarna naar Gent, Brussel en Luik.”

Deel deze pagina: