De ‘karaattaks’: fiscale transparantie voor de Antwerpse diamantsector

Transparantie is al jaren een van de kernwoorden voor de Antwerpse diamanthandel. Een van de stappen die de afgelopen jaren werden gezet, is de nieuwe karaattaks. Die is eenvoudiger en voorspelbaarder dan de vroegere regeling waarbij diamantbedrijven onder de vennootschapsbelasting vielen. De taks trad in werking vanaf aanslagjaar 2017. “Inmiddels zijn de ondernemers helemaal gewend aan het nieuwe systeem”, zegt Karla Basselier van AWDC, het Antwerp World Diamond Centre.

Het diamantstelsel in de praktijk

De karaattaks – een naam die beter blijft hangen dan het officiële ‘diamantstelsel’ – belast diamantbedrijven niet langer op hun winstmarge, maar op de omzet. Isi Morsel, zaakvoerder van Dali Diamond, is alvast een groot voorstander van de nieuwe regeling. “Dali Diamond is wereldwijd actief. Dat maakt het boekhoudkundig soms behoorlijk ingewikkeld. Een voorbeeld. Ik koop ruwe diamanten aan die ik stockeer in Antwerpen. Van hieruit gaan ze naar China om geslepen te worden, en vervolgens naar onze klant in Frankrijk. Waar heb ik dan mijn winst gerealiseerd, en hoeveel winst precies? Dat is hopeloos ingewikkeld. Je kan ook niet van de belastingdiensten verwachten dat ze de expertise hebben om de waarde van zulke stock te schatten. Ik weet zélf niet eens wat de waarde van mijn stock is, aangezien de waarde van de diamant voortdurend schommelt. De karaattaks, die berekend wordt op de omzet in plaats van de winst, is voor mij het ideale systeem.”

Eenvoud geeft zekerheid

Het systeem is nochtans niet voordeliger voor de meeste diamantbedrijven. Dat bevestigen ook Geert van Reisen en Vijay Goel van de diamantdivisie van de bank ABN AMRO. “Onze cliënten zijn over het algemeen tevreden met dit systeem. Ze betalen inderdaad meer belasting dan voorheen. Maar de voordelen wegen daartegen op. Omdat het systeem eenvoudig is, is het voorspelbaarder en dat geeft hen meer financiële zekerheid. Het is duidelijk dat die transparantie ondernemers aanspreekt om de handel toch via Antwerpen te (blijven) laten lopen. Dit bovenop de troeven van traditie, een krachtige regelgeving en een sterke infrastructuur, heeft Antwerpen sinds de invoering van de karaattaks nog een extra troef als diamanthoofdstad.”

Nieuwe groei in geslepen diamant

Karla Basselier herkent dezelfde evolutie. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dubai, is Antwerpen niet alleen een ‘doorgeefluik’ voor diamanthandel, maar een echt handelscentrum. Dankzij deze belasting is nu ook iedereen gelijk voor de wet. Vroeger zag je dat kleinere en middelgrote firma’s geen onafhankelijke waardering van hun stock konden voorzien. Dat zorgde dan weer voor onduidelijkheid bij de fiscus. Al die drempels voor een transparante handel vallen nu weg. We hopen dat we, dankzij deze taks, een groei zien van de handel in geslepen diamant in Antwerpen. Wist je dat 86 procent van alle ruwe diamanten via Antwerpen verhandeld worden? Voor geslepen diamant ligt dat percentage lager. Maar onderzoek van PWC toont al aan dat de positie van Antwerpen verbeterd is sinds de introductie van de karaattaks. We kijken dus uit naar de toekomst.”

Transparante sector

“Minstens even belangrijk is de perceptie van de diamanthandel in Antwerpen zelf”, vult Karla Basselier aan. “De Antwerpse diamantsector staat op transparantie, niet alleen in de keten van diamantmijn tot juweel, maar ook binnen het economische geheel van de stad.”

De reputatie van Antwerpen als diamanthoofdstad is door deze taks alleen maar versterkt. “Andere diamantcentra overwegen zelfs om een eigen vorm van de karaattaks in te voeren”, stelt Isi Morsel vast. “En terecht. Ik zie vandaag nergens ter wereld een meer eenduidig en transparant systeem. De karaattaks is een reden voor andere diamantsteden om jaloers te zijn op Antwerpen.”

 

Diamantbedrijven die nog vragen hebben over de karaattaks, kunnen daarvoor altijd terecht bij de helpdesk van AWDC.

Sectoren: 
Deel deze pagina: