De Antwerp Smart Zone en The Beacon inspireren buitenlandse bezoekers

Meer dan dertig deelnemers van de Smart City Den Haag Conferentie brachten donderdag 20 juni een bezoek aan Antwerpen. Op de agenda: een kennismaking met innovatieve bedrijven in The Beacon en een bezoek aan de Antwerp Smart Zone, in de Sint-Andries wijk in hartje Antwerpen.  Dankzij digitale innovatie projecten versterkt Antwerpen niet alleen het lokale maar steeds vaker ook het internationale ecosysteem.

Smart City Den Haag

Smart City is een internationaal evenement voor iedereen die interesse heeft in slimme oplossingen voor de stad van de toekomst. Naast het congres van vrijdag 21 juni kregen 30 deelnemers de kans om smart-city-oplossingen in actie te zien. Een delegatie van meer dan dertig personen trok naar Antwerpen voor een meet-and-greet met een aantal innovatieve start-ups in The Beacon. Daarna volgde een bezoek aan de Antwerp Smart Zone.

The Beacon: Antwerpse hub voor Internet of Things en Artificiële Intelligentie

Antwerpen bruist van de IoT- en AI-oplossingen om het leven in de stad vlotter te doen verlopen. Die innovatieve oplossingen komen samen in The Beacon, waar de internationale delegatie kennismaakte met het Antwerpse ecosysteem voor slimme innovatie. De deelnemers hadden dan wel uiteenlopende vragen en interesses, maar enkele thema's kwamen toch steeds terug, waaronder samenwerking en wetgeving.

Sascha Mercer, senior beleidsadviseur aan het kabinet van de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, zegt: “Net als vele andere landen nemen wij momenteel de nodige stappen om een ‘smart nation’ te worden en bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Curaçao stelde laatst nog zijn eigen ‘digital twin’ voor en wil het voortouw nemen voor innovatie in het Caraïbisch gebied. Het vormt de perfecte setting voor een ‘living lab’. Ik vond het zeer leerrijk om te zien hoe Antwerpen omgaat met persoonlijke versus open gegevens, privacy en de relevante wetgeving.”

Sang Kyu Cho van het Korean Architecture & Urban Research Insitute vult aan: “Korea werkt hard aan zijn eigen smart-city-projecten. Momenteel bekijken we projectvoorstellen en onderzoeken we hoe we een ruimte kunnen creëren waar mensen kunnen experimenteren en nieuwe concepten kunnen bedenken. Eigenlijk hebben we onze eigen The Beacon nodig. Het inspireert me hoe deze plek zoveel innovatie en expertise onder hetzelfde dak samenbrengt.”

De Antwerp Smart Zone: sensoren, camera’s en samenwerken

Het laatste punt op de agenda was een bezoek aan de Smart Zone in de Sint-Andrieswijk, waar de stad Antwerpen samen met bedrijven, onderzoekers en bewoners experimenteert met slimme sensoren en camera’s om het leven in de stad te verbeteren. Technologieën die hier succesvol blijken, kunnen dan uitgebreid worden naar de rest van de stad. Het kadert in de ambitie van stad Antwerpen om een echte smart city te worden: een stad die stedelijke uitdagingen samen met burgers en bedrijven aanpakt op een slimme innovatieve manier.

Dit onderdeel van het bezoek was voor veel internationale bezoekers een hoogtepunt. “Ik werk al een tijd in deze sector, dus ik ken de uitdagingen van een stad die een infrastructuur voor slimme oplossingen wil bouwen”, aldus Andrea Ranalli, adviseur van de Italiaanse afdeling van PricewaterhouseCoopers in Rome. “De Antwerp Smart Zone is zo interessant omdat het de belangen van de bewoners echt vooropstelt. Je hebt een ‘sandbox’ nodig waar je dingen kunt uitproberen in een realistische context, om te zien wat burgers echt nodig hebben en willen gebruiken. Ik kijk alvast uit naar de gegevens die binnen een paar jaar uit dit onderzoek zullen komen.”

Jerry Sluisdom, bediende van de Stad Amsterdam, stemt in: “Voor mij gaat het bovenal om de impact van slimme technologie op het leven van mensen, en er is maar een manier om die te achterhalen: de technologie testen in de echte wereld. Ik ben onder de indruk van de manier waarop Antwerpen dat aanpakt, vooral hoe de stad samenwerkt met publieke en particuliere stakeholders in de Smart Zone.”

 Technologieën en oplossingen die écht impact hebben op het leven van mensen in de stad, bieden geweldige mogelijkheden, zo ondervonden deze internationale bezoekers in Antwerpen. De stad Antwerpen en onderzoeksinstelling imec hebben voor de realisatie van de Antwerp Smart Zone de handen in elkaar geslagen. Maar een nieuw slim Antwerpen bouwen, lukt beter met de inbreng van bedrijven en burgers. Enkele bedrijven, zoals Nokia Bell Labs, Robovision en Siemens, gebruiken nu al de realistische proeftuin van de Antwerp Smart Zone om te experimenteren met hun producten in de straten en op de pleinen.

 

Meedoen met de ontwikkeling van de Antwerp Smart Zone is nog steeds mogelijk. Graag zelfs! Ideeën, voorstellen, inzichten delen of meewerken aan concrete producten, het kan nog steeds. Zelf geïnteresseerd of ken je iemand, contacteer ons. 

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: