De Kringwinkel Antwerpen verkoopt gedoneerde kledij en creëert werkervaring voor erkende vluchtelingen

Van 9 tot 18 december opent The Empty Shop voor de tweede keer zijn deuren in Antwerpen. Initiatiefnemer is De Kringwinkel Antwerpen, die met deze tijdelijke winkel vol kledinggiften niet alleen de sociale meerwaarde van schenken wil promoten, maar ook geld wil inzamelen om in de toekomst vluchtelingen een eerste werkervaring te geven.

Waarom besloten jullie de schouders onder The Empty Shop te zetten?
Frank Dingemans, projectleider Innovatie bij De Kringwinkel: “Het idee sprak ons meteen aan. Het geef-principe erachter - The Empty Shop wordt dagelijks gevuld door mensen die (merk)kleding doneren - sloot ook perfect aan bij onze werking. Meer nog: we geloofden dat we er ook zelf nog iets van konden leren. Bij De Kringwinkel verdween de authentieke geef-ervaring wat naar de achtergrond. Mensen kennen meestal alleen nog onze winkel, maar er is ook ons magazijn, waarin we aan sociale tewerkstelling doen en zaken recycleren, herstellen en hergebruiken. The Empty Shop brengt die sociale meerwaarde van schenken en hergebruiken weer onder de aandacht. Iets waarop De Kringwinkel wil voortbouwen.”

Is het evident om zo’n project te dragen?
“Het is een hele uitdaging. De laatste jaren was de druk op onze organisatie erg groot: doordat de containerparken betalend werden, kwamen er meer goederen onze richting uit. Dat betekende meer werk voor hetzelfde aantal mensen. En dan kwam daar nog een initiatief als The Empty Shop bij. Iets wat trouwens niet alleen tijd en moeite kost, maar ook geld. Gelukkig konden we voor deze en vorige editie rekenen op een subsidie van 25.000 euro van de Nationale Loterij. Om het initiatief ook in de toekomst betaalbaar te houden, steunen we sinds deze editie ook op meer vrijwilligers. We willen evolueren naar een buurtproject, gedragen door buurtbewoners en gesteund door onze ervaring.”

Kunnen jullie vandaag al op veel steun rekenen?
“Zeker. We organiseren deze editie samen met het Flanders Fashion Institute, dat - net als The Empty Shop en De Kringwinkel - sterk inzet op slow fashion en duurzame mode. Antwerpse mode-ontwerpers als Anne Kurris en Dries van Noten schonken dan weer een deel van hun stock, zodat we konden opstarten. Fantastisch! En Pulcinella zorgde voor een mooie locatie in het hart van de modewijk. Daarnaast zijn er tal van lokale zaken, zoals Elixir D’Anvers en Tarte à Moi, die sponsoren via catering. Terwijl Binnenste Buiten zijn kleermakers - allemaal werkervaringsklanten van het OCMW -  uitleent om bij ons retouches te doen. Zonder al die partners zou er van The Empty Shop geen sprake zijn.”

Wat is voor jullie de belangrijkste meerwaarde van The Empty Shop?
“Het is mooi dat we de geef-ervaring weer eren. En het is goed dat we mensen wijzen op hun aankoopgedrag: we kopen te veel en te goedkope kleding. Iets wat een enorme druk legt op de wereld - denk bijvoorbeeld maar aan slechte werkomstandigheden in textielfabrieken en economische vluchtelingen. Misschien is de grootste meerwaarde van The Empty Shop dan ook dat we voor hen iets terug doen: we geven vluchtelingen een eerste betaalde werkervaring in de winkel, waardoor ze zich gewaardeerd voelen en daarna sneller vast werk vinden. Met de opbrengst van de kledingverkoop leggen we trouwens een fonds aan waarmee De Kringwinkel Antwerpen in de toekomst meer van die tewerkstellingsprojecten wil aangaan. Want naast duurzaam hergebruik is ook dat onze taak.”

De Kringwinkel is een sociaal economie bedrijf dat tweedehandskledij en –materiaal herstelt en opnieuw verkoopt. Deze organisatie werkt met mensen die niet in het reguliere economische circuit aan de slag kunnen. Maak kennis met andere Antwerpse maatwerkbedrijven en hoe uw bedrijf met hen kan samenwerken.

Ook erkende vluchtelingen tewerkstellen in uw bedrijf?

Deel deze pagina: