De Lijn wijst jonge werzoekenden de weg

In het kader van Engage+ kregen 40 jongeren een dag lang de kans om kennis te maken met een job bij De Lijn. In samenwerking met de stad, VDAB en OCMW wil men zo een instroom van gemotiveerd jong talent garanderen voor de toekomst.

Zelf een ritje maken met een tram was voor de meeste jongeren het absolute hoogtepunt van de kennismakingsdag. Maar een job bij De Lijn is veel meer dan dat. Hoe moet een trambestuurder reageren op een boze reiziger? Wat gebeurt er met een bus wanneer die een ongeval heeft gehad? Hoe wordt een roetfilter vervangen?... Op deze en veel meer vragen kregen een 40-tal jongeren een antwoord tijdens een ‘Smartphone Safari’, georganiseerd door De Lijn. Via een zoektocht met opdrachten via hun smartphone werden ze gemotiveerd om stressbestendig initiatief te nemen en samen resultaat te boeken. Met veel enthousiasme gingen de jonge werkzoekenden op pad.  


 
Geert Van Kerckhove (manager rekrutering en ontwikkeling De Lijn): “Het is belangrijk om werkzoekende jongeren uit heel de provincie een goed beeld te geven van wat het betekent om bij De Lijn te werken als chauffeur of technieker. Een van onze grote uitdagingen voor de nabije toekomst is om continu nieuwe aanwervingen te doen. Jongeren zijn daarbij een interessante doelgroep. Het publiek dat in Antwerpen gebruik maakt van tram of bus bestaat ook voor 40% uit jongeren. Dat schept een band tussen bestuurder en passagier. 
Op die manier willen we binnen De Lijn zorgen voor een mooie spreiding van mensen met ervaring en jongeren die de eerste stappen zetten in hun loopbaan. We tonen hen ook dat er veel meer mogelijkheden zijn dan chauffeur of technieker, maar het is wel een mooie opstart om een carrière bij De Lijn mee te beginnen.”

De Lijn is één team

“De voordelen van zo’n jobdag zijn dat jongeren een aantal competenties kunnen testen voor zichzelf, maar ook en vooral hoe ze kunnen samenwerken en op zoek gaan naar resultaten in groep. Samenwerken is iets waarnaar wij heel hard streven. Aan de hand van deze dag zullen ze een duidelijk beeld krijgen of een job bij De Lijn iets voor hen is en of ze zich in de toekomst graag kandidaat willen stellen.”


Melissa Van de Merle (21): “Ik heb een verleden in de horeca en dus ervaring om met mensen om te gaan. Dat lijkt me een belangrijke troef als tramchauffeur. Blijkbaar is dit vooral nog een mannenwereld. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Ik sta mijn mannetje wel!”
Ismail Hadri (22): “Een neef van mij werkt als chauffeur bij De Lijn en vindt het een zalige job. Als ik zelf meerijd met het openbaar vervoer, heb ik ook altijd zin om achter het stuur te kruipen. Eerst nog mijn definitief rijbewijs B halen en dan kan ik deelnemen aan de testen.”
Morad Bouhajra (23): “Ik nam al een keer deel aan testen van De Lijn, maar was niet geslaagd voor wiskunde. Naast deze jobdag zou een voorbereidende dag op die testen ook een goed idee zijn om eens te organiseren.”

Kennismaking met jongeren op maat van uw bedrijf 

Wil u met uw bedrijf ook een jobdag organiseren voor jongeren? Stad Antwerpen kan u hierbij helpen. We organiseren hiervoor gratis projecten op maat van uw bedrijf. Tijdens deze kennismaking leert u de competenties kennen van jongeren die graag in uw bedrijf willen werken. Indien vacatures moeten ingevuld worden, kunnen interessante profielen uit deze pool van jonge werkzoekenden aangesproken worden.

 
Vind geschikt talent
 

Deel deze pagina: