De medische en de designwereld kunnen elkaar perfect versterken

Wat ben je met baanbrekende medische onderzoeksresultaten als er geen apparaat is om ze klinisch te testen? Of met een doeltreffend vaccin waarvan niet genoeg dosissen zijn? Het Antwerpse medical device-bedrijf Novosanis bewijst zijn meerwaarde met de innovatieve medische toestellen die het in de markt zet.

“Novosanis is een spin-off van UAntwerpen, waar we een brug sloegen tussen het instituut voor vaccins en infectieziekten en het departement productontwikkeling”, schetst CEO Vanessa Vankerckhoven. “Ons bedrijf is vandaag dan ook nog altijd een mix van medische, technische en creatieve profielen. De medische wereld en de designwereld lijken ver uit elkaar te liggen, maar ze kunnen elkaar perfect versterken.”

Innovatief injectiesysteem

De synergie tussen beide domeinen werd erg duidelijk in 2009, toen het H1N1-virus - beter gekend als de varkensgriep of Mexicaanse griep - uitbrak en er niet voldoende vaccins bleken te zijn. “Wij begonnen te brainstormen over een injectiesysteem dat met minder grote volumes kon werken, waardoor we dus meer konden doen met minder vaccin. Het was meteen het startschot van onze samenwerking met Koen Beyers, zaakvoerder van het Antwerpse design- en ingenieursbureau Voxdale (en intussen ook CTO bij Novosanis, nvdr). Want hoewel we vanuit de universiteit heel wat konden, hadden we toch nood aan een deskundige in industriële prototypes om het concept echt tot leven te laten komen. Vandaag maakt dat innovatieve en gepatenteerde injectiesysteem deel uit van onze de portfolio. De VAX-ID™ is geschikt voor injectie in de dermale laag van de huid en heeft door de nauwkeurigheid van de inspuiting onder meer een minimaal verlies van dosis als voordeel.”

Levensreddend apparaat

Terwijl de H1N1-griep 17 vrouwelijke slachtoffers maakte in België, sterven er jaarlijks 226 vrouwen aan het Humaan Papiloma Virus (HPV) dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. In Europa zelfs 13.000 per jaar. “En dat terwijl het perfect tijdig opspoorbaar is via een uitstrijkje”, onderstreept Vanessa. “Maar veel vrouwen laten dat omwille van tijdsgebrek of ongemak niet doen. Onderzoek wees uit dat HPV ook zichtbaar is in de eerste fractie urine. Een baanbrekende studie … alleen waren er geen medische apparaten om ze klinisch te testen. Dé aanzet om zelf zo’n device te maken: de Colli-Pee. Intussen is het gepatenteerd en draagt het een CE-label. Klaar om gecommercialiseerd te worden en zo heel wat vrouwen te redden.”

Gebruiksvriendelijk dus groter bereik

“Met de Colli-Pee kan er straks dus thuis een urinestaal worden afgenomen,  waarin HPV kan worden opgespoord. Vandaag wordt het al in Nederland gebruikt om seksueel overdraagbare infecties te detecteren. Het voordeel van het design? Het kan gewoon per post opgestuurd worden, is gemakkelijk in gebruik en kan al even vlot teruggezonden worden. Dankzij de Colli-Pee bereiken we dus een veel grote groep. Hetzelfde gebeurt dankzij de VAX-ID™: het gebruiksvriendelijke design zorgt ervoor dat intradermaal prikken minder pijnlijk wordt en de handeling gemakkelijker, waardoor het niet meer noodzakelijk door een arts, maar in de toekomst ook door verplegend personeel of apothekers kan gebeuren. Ook hierdoor bereiken we vlotter meer mensen.”

Ruimte voor medische creativiteit

“Er zijn nog zoveel medische designmogelijkheden, maar ik heb het gevoel dat veel bedrijven de kansen niet grijpen. Natuurlijk kost het moeite: er is - terecht - een strenge regelgeving. Een strikt kader met design control, maar mét ruimte voor verbeteringen of aanpassingen. En ja, dat kost geld. Alleen door in grote volumes te produceren, kun je de kosten drukken. Wij moeten dus inventief zijn bij het maken van prototypes. Maar net die vindingrijkheid en flexibiliteit zijn onze sterkte. Net daarom kijken grote medische en diagnostische bedrijven naar ons om onze producten te combineren met hun vaccinontwikkeling of diagnostische testen. Prima voor ons, want zij hebben de afzetmarkt.”

Innovation Works

Meer horen over de link tussen de medische wereld en de designwereld? Vanessa Vankerckhoven van Novosanis is een van de sprekers op Innovation Works, vrijdag 30 september vanaf 16.30 uur in het Born in Antwerp hoofdkwartier. 

Lees meer over Innovation Works

Sectoren: 
Deel deze pagina: