Design thinking

Productontwikkelaars ontwikkelen producten, en goeie productontwerpers winnen er designprijzen mee, zoals MaDe uit Borgerhout. “We staan voor heel interessante veranderingen in ons vakgebied.” Timothy Macken over de toekomst van zijn vak.  

MaDe bestaat zeven jaar. Hoe zijn jullie geëvolueerd?
 
Timothy Macken: “We zijn begonnen als productdesignbureau en deden pure productontwikkeling. Nu zijn we meer een innovatiebureau aan het worden. We vertrekken eerst en vooral vanuit de strategie van een bedrijf en baseren ons op inzichten uit gebruikersonderzoek, dit om de kans te verhogen dat we ook succesvolle producten maken en niet alleen maar esthetische. We voelen ons goed bij de combinatie van onderzoek en vormgeving.”
 
“Onze klanten hebben vaak een grote technische kennis, maar hebben minder ervaring met het naar buiten treden en hun eindklanten te leren begrijpen. Terwijl wij effectief gaan onderzoeken in de echte wereld hoe die producten op dit moment gebruikt worden en waar grote nieuwe kansen liggen voor toekomstige ontwikkelingen."
 
"We kijken niet enkel naar de technologie maar ook naar de context waarbinnen het product of de dienst zal bestaan.”  
 
Is het beroep van designer aan het veranderen?
 
“Je kan geen oldschool ontwerpbureau meer blijven, want mensen zitten niet meer te wachten op een product alleen. Het object zit niet in een vacuüm, het zit altijd ingebed in een bepaald ecosysteem, waarin producten en diensten elkaar aanvullen. Het product wordt vandaag meer beschouwd als een middel dan als een doel. Daarom doen wij steeds meer aan service design."
 
"Het is niet toevallig dat reclamebureaus allemaal websites en apps beginnen te bouwen. Ze kopen ook 3D-printers. Ook zij gaan uitzoeken welke extra services ze kunnen aanleveren. Zij komen dichter bij de productkant en wij waken over de servicekant. Zij kunnen op termijn onze nieuwe concurrenten worden."
 
"Ik denk dat er in de toekomst heel veel service design bureaus zullen zijn, maar elk met een eigen specialiteit en andere achtergrond. En in de tussentijd zullen er waarschijnlijk veel consortia ontstaan: waarin onderzoeksbureaus per project gaan samenwerken met onder meer productontwikkelaars, digitale bedrijven en marketingbureaus. Ik geloof wel in het potentieel van die samenwerkingen.”
 
Hoe komt het dat productontwikkelaars goede onderzoekers zijn? Wat onderscheidt hen van klassieke consultants?
 
“Omdat ze aan design thinking doen. Dat is een term die ontwikkeld is door Ideo, één van de belangrijkste innovatiebureaus uit de Verenigde Staten. Zij zeggen dat een ontwerper op dezelfde manier waarop hij een product ontwerpt, een dienst of een interface kan ontwerpen. Denk aan een stadsdienst die je kan herontwerpen, een reiservaring met de trein of een online aankoopproces."
 
"Het gaat over de methode om tot een relevante oplossing te komen en of die oplossing nu een product of een dienst is, dat maakt niet uit. Daarbij gaan we altijd heel visueel te werk, een ontwerper zet al snel een prototype in elkaar om iets tastbaars te maken omdat de meeste mensen moeite hebben om te reageren op abstracte toekomstvisies in een powerpoint presentatie."
 
"Door een fysiek of digitaal prototype voor hun neus te zetten, heb je een vertrekpunt. Door ze iets te tonen dat ze absoluut niet willen, zal je meer te weten komen over wat ze wel willen.”
 
“Wij kijken ook met een bepaalde bril naar het onderzoek dat we doen. We zoeken altijd naar de opportuniteiten die erin zitten. Kunnen er diensten inzitten? Producten? Designers hebben vaak een bepaalde empathie, die ervoor zorgt dat ze makkelijk kansen zien. Ze voelen aan wanneer iets mooier, handiger, beter of waardevoller kan gemaakt worden en liefst nog een combinatie van dat allemaal. We doen niets liever dan elegante oplossingen bedenken voor complexe uitdagingen!”
 
MaDe is een productdesign en -innovatiebureau uit Borgerhout. Het bedrijf kreeg onlangs een Henry Van de Velde Label en de Design Plus Award van de beurs Light + Building voor een lamp die ze tekenden voor Dark. Op dit moment werken er zeven werknemers voor MaDe. Belangrijke klanten zijn onder meer Barco, Televic, Ecover, Ertzberg en Dark. 
 
 
Lees het volledige magazine over Antwerpse creatieve ondernemers
 
Uw verhaal in het volgende magazine? Gaat uw Antwerps bedrijf binnenkort internationaal? Heeft u tips voor de startende creatieveling? Laat het ons weten op creative@stad.antwerpen.be

Deel deze pagina: