Designfestival Us By Night: “Fijne sfeer, hier in Antwerpen”

“Wauw, wat een ervaring”, zucht Rizon Parein na afloop van Us By Night. Als bezieler en organisator van het designfestival wist hij wat te verwachten van deze tweede editie in de Parkloods. Alhoewel: “Vorig jaar noemde ik OFFF By Night het hoogtepunt van mijn carrière. Ik zat er wel wat mee. Zouden we er dit jaar een even groot succes van maken?”

Het verdict? Parein: “Ja dus! De tent zat vol en de sfeer zat goed. Allemaal sympathieke mensen met een gedeelde passie. Zo schoon.” Wat vorig jaar geboren werd als OFFF By Night, een organisatie in het kader van Born in Antwerp met steun van de stad, werd dit jaar een overtreffende trap. Van 23 tot en met 25 november was Us By Night tegelijk designfeest en party. Een terugblik.

Night market

Drie podia vormden de hoofdmoot van het designfestival. Maar er was meer – véél meer – te horen, te zien en te beleven in de night market van Us By Night. Een drukbezette toog. Enorme lichtmuren. Een salon met lekker ouderwetse games. Tattooshops. Een natuurgerichte VR-ervaring. Een ronddraaiende pingpongtafel. Eten om duimen en vingers bij af te likken. En tussen dat alles een vrolijke mensenmassa van dichtbij en verder weg: van Kortrijk tot Los Angeles waren designliefhebbers naar Antwerpen afgezakt.

Grafieklegendes op het podium

Op de podia passeerde een indrukwekkende reeks internationaal ontwerptalent. Van Hansje Van Halem die op donderdag de spits afbeet tot komiek James Veitch op zaterdag het festival afsloot: stuk voor stuk sprekers met hun eigen verhalen, inspiratie en inzichten voor de toekomst van grafiek. Illustrator Ferry Gouw lichtte toe hoe hij de covers van Major Lazer-albums maakte. Sound designer Gavin Little kent u van het geluid bij kaskrakers als Gravity en Rogue One. Niet te missen was ook Foam Studio:

En grafieklegende Neville Brody:

Op de sofa

Aan het Living Room-podium, gezellig ingericht als het salon van de bomma, kwam de discussie met het publiek op gang. Zo trok het Belgische BASE Design een massa geïnteresseerden met hun visie op merken: “Brands are like people”, zei Thierry Brunfaut. “Ze hebben een unieke en complexe persoonlijkheid. Elk detail maakt deel uit van het verhaal.” Of neem de inspirerende typografische experimenten van Antwerpenaar Eltipo:

Grote leermeesters

Het Tutorialpodium was dit jaar toevertrouwd aan Adobe en Maxon. Hier niet zomaar wat ‘tips & tricks’ maar next-level keynotes over 3D-design, augmented of virtual reality en bijna magische truken uit de hoge hoed van Photoshop, InDesign en Illustrator.

 
“Nieuw, anders, onverwacht”

Dat Us By Night zo’n veelzijdig festival is, is te danken aan de zes curatoren die hun kennis en netwerk bundelden. Verantwoordelijk voor de Main Stage was de Nederlander Leon van Rooij. Met zijn organisatie Playgrounds focust van Rooij al tien jaar op een gemeenschap van de beste, coolste en meest innovatieve mensen en projecten in de designwereld. “Voor Us By Night wilden we een line-up met sprekers die een venster bieden op wat nieuw, anders en onverwacht is”, zegt hij. “Het publiek hier zoekt naar inspiratie, maar wil ook gewoon een biertje kunnen drinken. Dat zoiets hier kan, is heerlijk. Fijne sfeer trouwens, hier in Antwerpen. Er zit duidelijk veel talent bij elkaar en toch is het nog een beetje ongepolijst. Dat gevoel wilden we ook bij Us By Night binnenhalen.”

En nu? Even bekomen

Wat de toekomst brengt voor Us By Night? “Dat moeten we ons nu beginnen afvragen”, zegt Rizon Parein. “Zoveel mensen hebben al enthousiasme getoond dat we nu al een volledig nieuw programma kunnen vullen. De kunst zal zijn om een diverse line-up te blijven aanbieden. Met sympathieke mensen, want de relaxte sfeer is net wat Us By Night zo bijzonder maakt. Maar eerst even bekomen.”

Us By Night in beeld

 

 

Tekst: Volta

 

Deel deze pagina: