Designfestival Us By Night viert creativiteit

foto: Volta

Een jaar geleden bracht Antwerpenaar en gerenommeerde 3D-designer Rizon Parein het bekende designfestival OFFF van Barcelona naar Antwerpen. Het event was zo succesvol dat de organisatie OFFF nu helemaal loslaat en verdergaat met Us By Night. “Het concept is uit zijn voegen gebarsten en blijven groeien”, lacht Parein. “Us By Night vaart helemaal zijn eigen koers.”

Rizon Parein: “Vorig jaar was het startpunt van OFFF By Night een eenvoudige franchiseformule van OFFF. Maar toen ik collega’s en vrienden als sprekers begon uit te nodigen, kreeg ik zoveel enthousiaste reacties dat de line-up begon te lijken op een Rock Werchter van de grafiek. Dit moest méér worden dan een spin-off van wat er in Barcelona gedaan wordt. Zo is het “By Night”-verhaal gegroeid: we hebben het nachtleven binnengehaald in het evenement. Netwerken is gewoon veel leuker in een ‘night market’, geïnspireerd door de Brooklyn Night Bazaar. Een soort vlooienmarkt/food market met podia, een pingpong room, arcade games, een tattooshop enzovoort. Daarbij nog een keynote room en OFFF By Night was een waar succes. Dit hadden we van nul uit de grond gestampt en dus was het logisch om er onafhankelijk mee verder te gaan. Dit jaar hebben we een derde podium toegevoegd voor workshops en tutorials. Op andere, stijvere congressen steken ze die weg in een steriel lokaal en moet je bijbetalen. Niet op Us By Night: hier mag het allemaal wat losser.”

Creatief Antwerpen

“Antwerpen heeft een grote creatieve community, maar toch ontmoet ik die mensen vooral op events in het buitenland. Hier in Antwerpen mislopen we elkaar. Laat Us By Night dus maar een moment zijn om elkaar dicht bij huis tegen te komen. Al verwachten we natuurlijk ook een heel aantal internationale bezoekers. Ik hoop op een heel gemengd publiek uit verschillende sectoren. Daar komen de interessantste kruisbestuivingen van. Creativiteit hoeft zich niet te beperken tot wat je kent – liever niet zelfs.”

“Ik voel dat er wat beweegt in Antwerpen. Mensen blijven minder in hun eigen hokje zitten. De mode, de diamantsector, design: ze leggen onderling onverwachte verbanden en dat leidt tot een hoog niveau van creativiteit. Omdat we in Antwerpen qua mode al zo lang een klinkende reputatie hebben, ligt de lat hoog. En dat mag best. Het dwingt ons allemaal om op onze tenen te gaan staan.”

Ga gerust eens op je bek

“Onlangs was ik op de Karel De Grote Hogeschool om een keynote te geven. Ik werd omver geblazen door het ondernemerschap bij de studenten daar. De cultuur rond ondernemen is aan het veranderen. Dat merk je ook aan alle initiatieven met start-ups in de stad. Mensen hebben minder schrik om te ondernemen. Vroeger kreeg ik van bezorgde tantes weleens te horen: ‘Ach Rizon, ondernemen, doe dat maar niet’. Uit schrik dat het zou mislukken. Vandaag is het geen afgang meer om eens om je bek te gaan. Je leert eruit en dat wordt zelfs toegejuicht.”

Avontuur

“De muurtjes tussen disciplines mogen voor mij nog meer wegvallen. Maar dat kan aan mij liggen: ik ben altijd op zoek naar avontuur. Als ik het gevoel krijg dat mijn werk op repeat staat, word ik onrustig. Misschien wil ik wel meubels beginnen maken. Of me ontpoppen tot DOP – director of photography. Waarom niet? Soms moet je eens een nieuwe weg inslaan, gewoon om te kijken waar je uitkomt.”

Lees meer over Us By Night en andere creatieve events in Antwerpen

Thema's: 
Deel deze pagina: