Dienstenchequebedrijven werven 17 vluchtelingen aan

Vrijdag 8 september ontvingen 17 erkende vluchtelingen hun diploma omdat ze een opleidingstraject tot huishoudhulp met vrucht hadden afgelegd. Aansluitend tekenden ze met een dienstenchequebedrijf een contract van onbepaalde duur en kunnen ze aan het werk.

Dit voorjaar lanceerde Vorm DC - Sectoraal Vormingsfonds Dienstencheques een oproep aan dienstenchequebedrijven om nieuwkomers te activeren en op te leiden tot huishoudhulp. Het Poetsbureau, Plus Home Services en Randstad Dienstencheques besloten hieraan mee te werken. Uiteindelijk kregen 17 erkende vluchtelingen een taal- en beroepsopleiding van drie maanden aangeboden van VDAB in samenwerking met Atmetis en Open School.

Geïntegreerd opleidingstraject

De erkende vluchtelingen volgden een deeltijdse vooropleiding vaktechnisch Nederlands van 7 weken, specifiek voor de schoonmaaksector. Daarna kregen ze gedurende 5 weken een halftijdse beroepsopleiding schoonmaak, met de nodige aandacht voor techniek, veiligheid, communicatie en mobiliteit. Vorm DC ontwikkelde een set speelkaarten die zorgt voor een visuele ondersteuning van de verschillende taken en ook de communicatie met de klant verder zal ondersteunen.

Certificaat en contract voor onbepaalde duur

Vrijdag 8 september kregen 17 erkende vluchtelingen een certificaat overhandigd omdat ze het opleidingstraject tot huishoudhulp met vrucht hadden afgelegd. Aansluitend tekenden ze met een van de dienstenchequebedrijven een contract voor onbepaalde duur van 16 uur per week. In een latere fase kan het aantal uur op individuele basis nog worden uitgebreid.

Ondersteuning, coaching en opvolging door de dienstenchequebedrijven

Ook tijdens de tewerkstelling zorgen de bedrijven voor verdere ondersteuning en coaching van hun nieuwe werknemers. Het Poetsbureau, Plus Home Services en Randstad Dienstencheques vonden deze samenwerking een uitstekende opportuniteit om nieuwe gemotiveerde werknemers aan te werven. Huishoudhulp via dienstencheques zit namelijk erg in de lift en deze bedrijven zijn steeds op zoek naar geschikte profielen. Met dit engagement versterken ze bovendien hun beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen en bieden ze kansen aan erkende vluchtelingen.

Khadar Abdi Abdirahman (28) uit Somalië is een van de afgestudeerden: “Ik ben enorm blij met de kansen die ik hier kreeg. Ik kan nu zowat alles poetsen en heb net geleerd hoe je moet strijken. Ja, ik vind het best leuk om te doen. Deze maand start ik ook met een integratiecursus. Het is wel druk, maar beter dan stilzitten.”

Erkende vluchtelingen versneld op de arbeidsmarkt

OCMW Antwerpen, stad Antwerpen, VDAB en Atlas (Inburgering en Integratie VZW) werken samen om erkende vluchtelingen met een professioneel perspectief, versneld op de arbeidsmarkt te krijgen. De stad Antwerpen heeft in dit kader een budget voorzien om specifieke projecten met partners zoals werkgeversorganisaties en sectorfondsen, te ondersteunen.

Lees hier meer over werken met vluchtelingen

Sectoren: 
Deel deze pagina: