Duurzaam en verantwoord ondernemen: een evidentie?

Lies Mertens won met haar handtassenlabel de Henry van de Velde – Consumer Award. Een terechte award, want Lies Mertens combineert in haar designproduct functionaliteit en elegantie op een verantwoorde manier. Wat houdt die verantwoorde aanpak nu precies in? De ontwerpster vertelt ons over haar visie omtrent duurzaamheid.

Waarom koos je voor een ‘duurzaam’ handtassenlabel?

“Ik vind het evident dat ik in elke stap van de productie met milieuvriendelijke materialen werk, in correcte omstandigheden. Voor mij was een andere manier van werken simpelweg geen optie.”

Welke impact heeft die werkwijze op jouw onderneming?

“Ik werk uitsluitend met biologisch gelooid leder, dat behandeld wordt met 100% afbreekbare producten. Daarnaast werk ik samen met familiebedrijven die ik persoonlijk ken. Zij vervaardigen de creaties met de hand en doen dat bovendien ook in de juiste werkomstandigheden, waarbij ze een eerlijk loon krijgen. Ook na het productieproces kies ik voor een duurzame aanpak, onder meer door de handtassen in herbruikbaar materiaal te verpakken. Lies Mertens wordt vaak een modemerk genoemd, maar ik hou niet van die stempel. Mode is seizoensgebonden en heeft een korte levensduur, terwijl ik net tijdloze collecties wil brengen. Dat is ook de reden waarom ik niet meedoe aan solden.”

Waarom moet elke ondernemer ‘duurzaamheid’ belangrijk vinden?

“Er is een duidelijke maatschappelijke vraag naar een milieubewuster leven. Bedrijven die daar een inbreuk op plegen, worden steeds kritischer benaderd. Als ondernemers zich bewust worden van de impact die hun productie op de toekomst heeft, staan we al een heel eind verder. Mensen houden zich bezig met klimaatopwarming en milieuverontreiniging. Je kan als ondernemer niet anders dan daar actief actie tegen te ondernemen, wil je niet hopeloos voorbijgestoken worden door concurrenten.”

 

Award Winning Designers

Elke week een nieuwe Award Winning Designer, gebracht door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Wilt u samenwerken met creatives uit Antwerpen? Lees meer op www.apbc.be.

Award Winning Designers: Lies Mertens

 

Deel deze pagina: