Duurzaam ondernemen naar het voorbeeld van Colruyt Group

Hoe als bedrijf meewerken aan een samenleving die - traag maar zeker - van duurzaamheid een prioriteit maakt? Die vraag werd beantwoord tijdens het rondetafelgesprek voor sociale economie op 22 februari. Daar bracht Stephan Windels het inspirerende verhaal van Colruyt Group, ambassadeur van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.

Stephan Windels van Colruyt Group: “Een jaar geleden kregen we de vraag om naar voor te treden als ambassadeur van de Sustainable Development Goals. Dit zijn 17 doelstellingen van de Verenigde Naties die tegen 2030 voor een duurzamere wereld moeten zorgen - zowel op economisch als ecologisch vlak.”

Een voorbeeld

“De titel van ambassadeur was voor ons een erkenning voor alle inspanningen die we al deden. En dat zijn er best veel. Want al sinds de oprichting van het familiebedrijf is duurzaam ondernemen een prioriteit van Colruyt Group: besparen en efficiëntie gingen altijd samen met ecologie. Dat Colruyt Group hierin een voorbeeld voor andere ondernemers kan zijn, daar zijn we best fier op.”

Een breed begrip

“Duurzaam ondernemen is voor Colruyt Group een breed begrip. Voor ons is het: alles wat op lange termijn een positief resultaat oplevert. Zo gaan we consequent voor langetermijnrelaties met onze leveranciers. We zijn ook voorstander van circulaire economie en recycleren ons afval zorgvuldig. En bij voedselproductie hebben we aandacht voor waterhuishouding en het gedrag van onze consumenten in de toekomst - denk maar aan vleesvervangers.”

Samen aan een duurzame samenleving bouwen

“Om onze expertise in duurzaam ondernemen te delen met de wereld communiceren we onze initiatieven op simplysustainable.com. En we geven ook workshops aan consumenten en bedrijven over allerlei topics - van koken met voedselrestjes tot milieuvriendelijk brandstofgebruik en rijgedrag. Waarom we onze initiatieven delen? Omdat we als ambassadeur de SDG’s meer bekendheid willen geven. En andere ondernemers willen laten zien dat duurzaamheid én winst maken, zowel voor het bedrijf als voor onze samenleving, binnen handbereik is. Maar we willen ook in overleg gaan met andere ondernemers en buurtbewoners om zo samen vooruit te gaan. Want de oplossing voor jouw probleem ligt soms voor het grijpen bij een ander. Openheid is dus de sleutel tot een duurzame samenleving.”

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: