Duval Guillaume in de prijzen met Antwerpse ‘Graag traag’-campagne

Met de campagne ‘Graag traag in onze straat’ maande de stad Antwerpen de automobilisten vorig jaar aan tot voorzichtigheid en vooral tot aangepaste snelheid in woonbuurten. 

Reclamebureau Duval Guillaume koos voor een empatische aanpak met persoonlijke beelden van buurtbewoners op posters en snelheidsmeters. Bedenkers Ad van Ongeval en Olaf Meuleman over hun campagne die op 5 juni tijdens de uitreiking van de CCB-awards bekroond werd met 2 zilveren en 1 bronzen award.
 
Waarom kozen jullie na de campagne met de tekstballonnen voor een nieuwe aanpak?
Ad van Ongeval (art director): “Vorig jaar won Duval Guillaume de aanbesteding voor het communicatiebudget van de stad Antwerpen. Ook de campagneconcepten rond verkeersveiligheid worden door ons bedacht en uitgewerkt. Met dit idee wilden we de straten graag - letterlijk - een gezicht geven. Dat hebben we gedaan door de buurtbewoners te betrekken bij de beeldvorming rond de campagne.” 

Buurtbewoners in beeld

Olaf Meuleman (copywriter): “We brachten de buurtbewoners op verschillende manieren in de campagne. Vooral in de postercampagne, waar het meeste van ons budget naartoe ging, focusten we op de buurtbewoners. We verdeelden de stad in 42 zones of buurten, zeg maar. Daar zochten we uit in welke straten we publiciteitsruimte konden huren aan bushaltes of reclameborden. Voor de keuze van onze beelden klopten we telkens aan bij groepen of verenigingen die die specifieke straat vertegenwoordigden. Bepaalt een lagere school het straatbeeld in die buurt? Dan maakten we een foto van een groep kinderen van die school. Wonen er veel jonge gezinnen in die straat, dan kozen we bijvooorbeeld voor een buurtgroep of straatcomité met de gezinnen op de poster. Door de keuze van die foto’s creëerden we betrokkenheid tot de campagne, want de figuranten liepen elke dag langs hun eigen foto.”
 
Rijden automobilisten dan ook écht trager?
Ad van Ongeval: “We denken dat die persoonlijke aanpak het verschil maakt. Empathie werkt. Om effect te hebben, is het belangrijk dat chauffeurs zich in de persoon van de buurtbewoner verplaatsen. Want iédereen vindt dat de auto’s in zijn straat trager moeten rijden. Iedereen wil een veilige straat. Alleen vergeten we dat van zodra we zelf in de auto stappen.”


 
Welke acties organiseerden jullie nog?
Olaf Meuleman: “Onze ‘Graag traag’-campagne koos ook voor interactiviteit, vooral met de “Selfie Speeding Sign”. Iedereen kent de snelheidsmeters in sommige straten die een smiley tonen als je de aangewezen snelheid respecteert, en een boos gezichtje als je te snel rijdt. Wij personaliseerden dat concept: via de website van ‘Graag traag’ kon iedereen twee selfies inzenden: eentje met je eigen lach en eentje met je boze blik. Die gepersonaliseerde selfies koppelden we dan aan een groot scherm met een snelheidsmeter. Het idee leverde ons heel wat aandacht op. Zo kwam ‘Graag traag’ in nationale én internationale media; zelfs de BBC berichtte erover. ”  
 
En nu vallen jullie met dit projedt voor de stad Antwerpen in de prijzen op de CCB-awards?
Ad van Ongeval: “Die Creative Club of Belgium-award is de meest prestigieuze trofee die een reclamemaker in België kan winnen. We behaalden 2 zilveren en 1 bronzen award. Vergeet niet dat deze prijs het resultaat is van een goede samenwerking met de stad Antwerpen, die voortdurend op zoek gaat naar creativiteit en innovatie.  Antwerpen is een creatieve stad, ook als het over de eigen communicatie gaat.“

Deel deze pagina: