Duwtje in de rug voor startups in de digital health care

Op 17 en 18 mei houdt de Tech Tour halt in Antwerpen. Op dit netwerkevent komen naar goede gewoonte allerlei innovatieve technologie-startups en investeerders samen rond een bepaald thema. Deze keer is dat ‘Data for Health’. Een van de sprekers op het event is Katrin Geyskens, partner bij Capricorn Venture Partners, waar ze zich dagelijks over digital healthcare en big data buigt.

Capricorn is al meer dan twintig jaar onafhankelijk beheerder van venture capital. We focussen ons op verschillende thema’s, waaronder sinds 2013 ook digital health care en big data”, verduidelijk Katrin Geyskens. “We houden onze ogen open voor jonge, innovatieve bedrijven die zich richten op big data en e-health-toepassingen. Door erin te investeren en ze te begeleiden, kunnen ze groeien en genereren ze hopelijk ook een return on investment. Ik hoop alvast dat ik op Data for Health mijn oog kan laten vallen op een nieuw, veelbelovend initiatief. Dan geven we dat graag een duwtje in de rug.”

Hoe beslis je in welke startup je investeert?
“Dat hangt af van een aantal factoren. Natuurlijk hebben we een lijst met criteria. Zo moeten ze een grote markt bereiken, of toch een markt die groeipotentieel toont. En we letten ook op de sterktes van het managementteam en of ze openstaan voor coaching. Toch is zo’n lijst niet alles. Het gaat ook om een bepaalde click. Er volgt straks een nauwe samenwerking: we zullen elkaar regelmatig zien om van gedachten te wisselen, en we nemen ook samen belangrijke strategische beslissingen. Het is dus fijn als het gevoel van in het begin goed zit.”

Op welke investering ben je trots?
“Op allemaal, echt waar. Een mooi voorbeeld met een Antwerpse link is Icometrix. Deze spin off van UAntwerpen en KU Leuven helpt artsen om relevante informatie uit medische beelden te halen. Nauwkeuriger dan tot nu toe mogelijk was. Dat is bijvoorbeeld heel nuttig voor MS-patiënten die jaarlijks een hersenscan moeten laten nemen. Op hun beelden zal het precieze hersenvolume dan veel beter afgelezen kunnen worden. Wat Icometrix een goed voorbeeld maakt, is dat het een duidelijke meerwaarde heeft. Patiënten hebben er baat bij, maar ook de farmaceutische sector kan erop steunen bij de ontwikkeling van nieuwe medicatie.”

Wat is de grootste uitdaging op het vlak van digital health care?
“Op technologisch vlak is alles aanwezig om er een succesverhaal van te maken Maar het omringende ecosysteem verandert maar traag. Nieuwe toepassingen vragen om nieuwe werkwijzen. En financiering: wie betaalt bijvoorbeeld een nieuwe hulpmiddel op de dienst oncologie - de oncologen, het ziekenhuis, de overheid of de patiënt? Dat uitklaren kost tijd. En ondertussen moeten er ook vragen rond privacy en beveiliging van data beantwoord worden. Op termijn moet zelfs onze regelgeving errond wijzigen. Heel belangrijk dus dat alle betrokken partijen op alle verschillende niveaus zich hier samen over buigen.”

Sectoren: 
Deel deze pagina: