Eén geëngageerde zaakvoerster, vier succesvolle stages

“Toen RiseSmart (Randstad Company) me vroeg of ik openstond voor werkplekleren om jonge vluchtelingen versneld op de arbeidsmarkt te krijgen moest ik niet lang nadenken”, vertelt Evi Backeljau, zaakvoerster van MangéVie - een gezellige lunchbar in Merksem. “De vluchtelingenproblematiek ligt me nauw aan het hart. Door een stagiair aan te nemen, regelde ik op een goedkope manier personeel in mijn zaak én help ik een vluchteling. Een win-winsituatie, waarvan ik ook andere zaakvoerders kon overtuigen.”

Succes voor vluchteling én voor zaak

“Naar aanleiding van de schrijnende beelden van gevluchte jongeren en kinderen organiseerden we in 2015 in de broodjeszaak al een inzamelactie”, gaat Evi Backeljau verder. “Toen we tandenborstels, levensmiddelen en kleurboekjes afgaven in de tentenkampen in Brussel, werden we geconfronteerd met hun situatie. Door nieuwkomers een stageplek aan te bieden via Groep Intro VZW (projectpartner in het jongerentraject rond erkende vluchtelingen) kreeg ik de kans om ze nogmaals te helpen. Bovendien was dit ook vanuit economisch standpunt voordelig, want ik had een keukenmedewerker voor verlaagde personeelskosten.”

Goede keukenmedewerker

“Groep Intro VZW stelde me een kandidaat voor die in Syrië al als keukenmedewerker had gewerkt. Na een positief kennismakingsgesprek liep hij gedurende zes weken drie voormiddagen per week een beroepsverkennende stage. Zo kon hij in de namiddag naar de Nederlandse les. Die stage liep heel goed: hij kwam altijd op tijd en ik moest alles maar één keer uitleggen. Bij afloop had hij een eerste positieve werkervaring én een goede referentie om de arbeidsmarkt op te gaan. Hij schonk me een grote bos bloemen, zo dankbaar was hij!”

Collega-werkgevers springen mee op kar

“Mijn echtgenoot is zelfstandig loodgieter en elektricien en merkte op hoe succesvol de stage verliep. Dus sprong hij mee op de kar en bood twee stageplekken aan op de werkvloer van zijn firma Centracom. Dat was zo’n succes dat hij ondertussen een nieuwkomer vast in dienst nam, hoewel hij dat niet van plan was. Het enthousiasme van zijn leerling zat daar zeker voor iets tussen! Onze positieve ervaringen bereikten onze achterburen, de zaakvoerders van Bakkerij Charif in Merksem. Voor hen is dit dé oplossing om piekmomenten op te vangen zonder hoge personeelskosten. Drie heel tevreden zaakvoerders dus. En vier nieuwkomers met meer toekomstkansen.”

 

Doe net als Evi en bied een jonge vluchteling een kans op uw werkvloer. Contacteer Karin Douven, coördinator ESF-project Activering Vluchtelingen Antwerpen, 0499 12 50 37, karin.douven@antwerpen.be.

 

Lees meer over tewerkstelling van erkende vluchtelingen

Sectoren: 
Deel deze pagina: