Een iconische boot als economische motor

Ontwerper Axel Enthoven

Als curator van Born in Antwerp lanceerde ontwerper Axel Enthoven vier stedelijke uitdagingen.  ‘Een nieuwe iconische boot voor Antwerpen’ was er één van. Benieuwd hoever het daarmee staat, nu Born in Antwerp zijn laatste maand in ging.

“Als curator wou ik tonen dat de creatieve sector onmisbaar is voor onze toekomst. Creativiteit en ondernemerschap helpen ons om te innoveren”, steekt Alex Enthoven van wal. “Design is meer dan mooie meubeltjes maken. Het kan ook de signalisatie, toegankelijkheid of faciliteiten van een stad verbeteren. In Antwerpen zag ik daar ook heel wat mogelijkheden toe, zoals de uitdaging om de stad een nieuwe iconische boot te geven. Iets waar we - na het ter ziele gaan van Flandria - nood aan hebben, maar waarover we - omwille van dat ter ziele gaan - ook grondig moeten nadenken, zodat we meer kans op slagen hebben.”

Van creatie naar realisatie

“Voor mij stopt design niet bij het bedenken. Mijn creaties moeten altijd realisaties kunnen worden”, vertelt Enthoven, die dat ook al meermaals bewees met ontwerpen als de Albatros-tram of het bed van de toekomst. “Design start dan ook steeds met een analyse: ik sprak met de huidige en vorige Flandria-eigenaars en met rederijen. Ik ging naar UAntwerpen en toetste er ideeën af met de studenten Productontwikkeling en sloeg aan het cijferen met de studenten Economie. En ik legde concepten voor aan ondernemers uit de catering- en hotelwereld. Zo konden we met de nodige kennis van zaken aan de slag.”


Andere marketing

“Neen, het economische klimaat er niet naar om zomaar te investeren”, geeft Enthoven toe. “Maar net daarom hebben we nood aan een slim idee dat privé-investeerder charmeert. En natuurlijk moet de investering zo snel mogelijk kunnen worden afgeschreven, daarom focussen we in eerste instantie op het luxe-segment - onder meer met een vijfsterrenhotel en tweesterrenrestaurant. De boot wordt een ambassadeur, die ook naar de Rijn vaart en daar Antwerpen vertegenwoordigt. Die rivier brengt ons naar de belangrijkste Duitse beurslocaties - van Düsseldorf, over Keulen, naar Bazel. Wat als je daar je partners kunt uitnodigen voor een receptie op het dek, of om in de boot te overnachten? En ook zonder beurzen leent de boot zich perfect voor events, tentoonstellingen en pop-upactiviteiten. Door te kiezen voor een ander marketingconcept, betaalt de boot zich op een paar jaar tijd terug. En daarna kunnen we het opentrekken naar het grotere publiek en de boot ook een - democratisch geprijsde - toeristische functie geven.”

Creativiteit prikkelt economie

“Ons concept toont dat creativiteit de hele economie vooruit kan helpen. Er wordt werk gecreëerd - voor onderhoudsfirma’s, cateraars, event-organisatoren, …. De boot promoot de stad in het buitenland, wat meer business en toerisme zal opleveren. En de bouwer kan het concept achteraf verkopen. Natuurlijk is de sprong van het blad naar de realiteit soms groot en duiken er vragen of hindernissen op. Maar een designer moet een gezonde dosis naïviteit en durf hebben. Het kan de andere sectoren alleen maar voortstuwen.”

Deel deze pagina: