Een verhaal van trial & error: ontwerpbureau FRANK

Fabian Breës van FRANK

Dat de kloof tussen de schoolbanken en de werkvloer groot is weten Jeroen Claus en Fabian Breës als de beste. Als onbezorgde studenten richtten ze na hun studies meteen een ontwerpbureau op: FRANK. Mét succes, want na amper 2 jaar hebben ze al een indrukwekkend portfolio.

Van student naar ondernemer in een oogwenk

De eerste elektrische motor van NXT Motors, een blitse racewagen voor Tesla en futuristische Toyota-forklifts: het komt allemaal uit de hoge hoed van FRANK. Oprichter Fabian: “We zijn nog niet zo lang van de schoolbanken en toch werkten we al rond een reeks mooie en vernieuwende projecten. Dit hadden we nooit durven voorspellen. Eigenlijk stonden we ook niet heel lang stil bij de sprong van student naar ondernemer. Achteraf bekeken zijn die periodes wat in elkaar overgevloeid: tijdens ons laatste jaar Productontwikkeling bouwden we een klein netwerk op en kregen we lucht van enkele potentiële projecten in the real world. Dus pompten we na onze studies meteen al ons spaargeld in de benodigde software om aan de slag te kunnen gaan. Onze eerste projecten binnenhalen was dus een zaak van trial & error.”

Persoonlijke benadering werkt

“Ontwerpen is één ding, een zaak runnen is toch net iets anders. Als jonge onervaren ondernemer botsten we dan ook snel op een tweede uitdaging: actief nieuwe klanten zoeken. Ook dit werd een proces van vallen en opstaan waarbij we ondertussen alle marketingstrategieën hebben uitgeprobeerd. We ondervonden dat een persoonlijke benadering voor ons het beste werkt. Uitvoerig researchen naar potentiële klanten en netwerkevents bijwonen kost ons veel tijd, maar het werkt wel enigszins. We proberen ook af en toe mee te doen aan ontwerpwedstrijden die ons een strategisch voordeel kunnen bieden. Daarmee genereren we buzz en exposure. Winnen helpt dan uiteraard maar is niet het belangrijkste.”

Verder dan automotive

“Wat de toekomst brengt? Hopelijk meer van dat! We dromen ervan om hét aanspreekpunt te worden voor innovatie binnen de transportsector in de Benelux. Toch willen we ons als jong bedrijf niet té nauw profileren, dus bekijken we momenteel hoe we ook andere sectoren kunnen bedienen zonder aan focus in te boeten. Daarom willen we nu ons klantenbestand uitbouwen, ervaring opdoen en uitgroeien tot een stabiel bedrijf. Hopelijk zonder onze naïviteit te verliezen natuurlijk!”

Lees meer over student-ondernemerschap op TAKEOFFANTWERP_

Thema's: 
Deel deze pagina: