Eerste start-ups nemen hun intrek in chemie-incubator BlueChem

Met de versoepeling van de coronamaatregelen nemen de eerste start-ups deze week hun intrek in BlueChem, de eerste incubator in België die zich toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. Normaal zou de broedplaats voor chemiebedrijven eind april openen, maar door de coronamaatregelen werd de ceremoniële opening uitgesteld. Toch toont BlueChem haar bijzondere aantrekkingskracht.

Opnieuw kiezen 4 innovatieve start-ups en groeibedrijven voor BlueChem in Antwerpen als uitvalsbasis voor hun onderzoeks- en bedrijfsactiviteiten. Daarnaast bieden nieuwe partnerschappen met Air Liquide, ExxonMobil, SAS Institute en Vopak de bedrijven in BlueChem meer slaagkansen om duurzame innovaties op industriële schaal te vergroten. Intussen zijn ook de labo’s al voor bijna de helft volzet.

BlueChem voor ruim een derde ingevuld

Groeibedrijven helpen om duurzame innovaties te ontwikkelen voor de chemie van de toekomst. Dat is het doel van incubator BlueChem. Binnen het ecosysteem van BlueChem is er een unieke samenwerking tussen grote ondernemingen, kmo’s en start-ups enerzijds en de privésector, overheden en onderzoeksinstellingen anderzijds. Het stimuleert innovatie, laat beloftevolle bedrijven doorgroeien en versterkt zo de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen.

Met 7 start-ups en scale-ups, 6 internationale partnerbedrijven en 5 strategische partners die huurders in BlueChem een service op maat bieden, zijn de beschikbare laboratoria en kantoorruimtes in de incubator voor duurzame chemie intussen al voor bijna de helft ingevuld. Daardoor zullen al zeker zowat 60 mensen in BlueChem aan de slag kunnen.
 

Hotspot voor duurzame chemie

Met Air Liquide, ExxonMobil en Vopak zetten opnieuw 3 internationale ondernemingen mee hun schouders onder BlueChem. Eerder hadden ook de sectorbedrijven BASF, Borealis en INEOS hun medewerking als partnerbedrijf toegezegd. De partnerbedrijven geven toegang tot een uniek en grensoverschrijdend zakelijk netwerk. Dit biedt een meerwaarde om innovaties in duurzame chemie op te schalen tot op industrieel niveau, in binnen- en buitenland

De bedrijven in BlueChem kunnen ook rekenen op gespecialiseerde dienstverlening op het vlak van financiering, innovatie, juridische ondersteuning en business development. Zo zullen de experten van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, hun intrek nemen in BlueChem. Strategische partners als BNP Paribas Fortis, Deloitte, Deloitte Legal en Port of Antwerp zorgen voor een service op maat.

Daarnaast neemt het belang van big data en artificiële intelligentie in de chemiesector sterk toe. Zowel om industriële processen veiliger en efficiënter te laten verlopen, als in onderzoek en ontwikkeling. Het SAS Institute stelt als nieuwe strategische partner z’n advanced analytics-platform ter beschikking van de start-ups en scale-ups. Zo kunnen ze met behulp van data hun innovaties in duurzame chemie optimaliseren en versnellen.
 

Aanvullend steunt de stad Antwerpen de jonge ondernemers met het BlueChem Kickstart Fund, dat hen financiële ondersteuning biedt bij de inrichting van hun laboratoria. De stad maakt met het BlueChem Kickstart Fund haar ambitie waar: meer duurzame innovatiekracht realiseren voor de chemiesector, de economische motor van Antwerpen. Lees alles over het BlueChem Kickstart Fund.

 

Vier nieuwe start-ups

 

Na Arpadis, Creaflow en InOpSys, die in december 2019 hun huurcontract in BlueChem ondertekenden, kiezen met Calidris Bio, IBEVE, Peace of Meat en Triple Helix opnieuw 4 beloftevolle ondernemingen voor BlueChem.

  • Start-up Calidris Bio gebruikt fermentatietechnologie om een hoogwaardige, voedzame en betaalbare eiwitbron te produceren met een lage ecologische voetafdruk. De technologie maakt maximaal gebruik van hernieuwbare grondstoffen en heeft een minimale impact op landgebruik of marine ecosystemen. De missie van het bedrijf is in eerste instantie een alternatief te bieden voor soja en vismeel voor diervoeder.
  • Studiebureau IBEVE wil in BlueChem een testlabo inrichten om in strikt gecontroleerde omstandigheden gespecialiseerde analysetechnieken te ontwikkelen voor een meer nauwkeurige opsporing en evaluatie van nanomaterialen, asbestvezels en andere stofdeeltjes.
  • Start-up Peace of Meat is een kweekvleesbedrijf dat via biologische processen vet- en levercellen wil kweken om diervrije foie gras te produceren. Binnen enkele jaren wil het bedrijf foie gras op de markt brengen op basis van in laboratorium gekweekte eendenlevercellen met een smaak en textuur die identiek is aan het traditionele product.
  • Triple Helix detecteert en ondersteunt al 15 jaar duurzame innovaties van startende en groeibedrijven om vernieuwende technologieën versneld op de markt te brengen. Vanuit BlueChem wil Triple Helix een internationaal innovatienetwerk opzetten, gefocust op de transitie naar duurzame chemie op basis van hoogwaardige materialen als polyurethanen en fenolen.

“Nog vóór de opening is BlueChem al een succesverhaal”

Frank Beckx, voorzitter BlueChem NV en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences; “ BlueChem biedt de juiste accommodatie op de juiste plaats om baanbrekende innovaties met een sterke focus op duurzame chemie en circulaire economie succesvol te ondersteunen in hun groeistrategie. Ik wil alle ondernemers en partnerbedrijven danken voor hun engagement om met BlueChem het voortouw te nemen in de ontwikkeling van innovaties om de chemiesector en andere industrietakken verder te verduurzamen.”

Hebt u ook interesse in een kantoor of partnership bij BlueChem? 

Aarzel zeker niet om hen te contacteren.

Foto's: Victoriano Moreno

Deel deze pagina: