Elf kersverse bartenders voor de Antwerpse horeca

Elf nieuwe bartenders voor Antwerpen

Goede barmannen en -vrouwen vormen het hart van de Antwerpse horeca. Op dat vlak is er uitstekend nieuws: elf nieuwe bartenders dragen de titel van gediplomeerd barman. Elk van hen slaagde met glans in de negen weken durende opleiding van Learning for Life. De opleiding werd voor de vierde keer georganiseerd in samenwerking met de stad Antwerpen, Diageo, Horeca Forma en VDAB. Deze nieuwe talenten bieden zo soelaas voor het tekort aan kwalitatief horecapersoneel.

Absolute aanwinst voor de horecasector

Voor de stad Antwerpen is de opleiding van horecapersoneel belangrijker dan ooit, gezien het aantal medewerkers dat door de pandemie en de horecasluitingen de sector verliet. Daarnaast wil de stad talenten blijven ontwikkelen en ondernemers ondersteunen in hun groei. Via het Learning for Life-programma slaat de stad hier twee vliegen in één klap. Niet enkel gaat het hier om elf nieuwe talenten, maar kunnen deze bartenders bovendien de medewerkerskrapte in de horecasector helpen tegengaan. Ze zijn een absolute aanwinst wat betreft productkennis en technische skills, maar ook op het gebied van gastvriendelijkheid en storytelling.

Learning for Life

Nu veel horecapersoneel de weg vond naar andere jobs, krijgen horecazaken en nieuwe talenten heel wat extra kansen. Daarom zet de stad Antwerpen samen met VDAB graag in op deze specifieke opleiding van Diageo, dat hier niet aan haar proefstuk toe is. van Diageo is namelijk een internationale opleiding voor barpersoneel die het licht zag in Latijns-Amerika in 2008. "De opleiding gaat over kostprijsberekeningen, geschiedenis van dranken, smaakcombinaties, …", weet Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma.

Learning for Life garandeert wereldwijd al successen, getuige deze cijfers:  

  • loopt wereldwijd sinds 2008
  • reeds 140.000 opgeleide jongeren 
  • elk jaar opleidingen in 40 landen
  • vijfde opleiding in België start in 2022

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB: "Om aan de grote vraag naar gekwalificeerd personeel te voldoen, investeren we blijvend in opleiding en stages. Bovendien betekent deze opleiding een belangrijke opstap naar de arbeidsmarkt voor werkzoekenden."

"Het project biedt aan jongeren de mogelijkheid om, via werkplekleren in bedrijven, hun technische en generieke competenties te versterken."

Intensief en praktijkgericht

De elf nieuwbakken talenten volgden een intensieve opleiding van negen weken. Hierin kwamen alle aspecten van het vak aan bod: van cocktails maken over een cursus verantwoord serveren tot prijsbepaling. Daarnaast leerden de cursisten ook praktische vaardigheden via de meest gekwalificeerde trainers uit de industrie. Na de opleiding deden de deelnemers nog praktijkervaring op in een plaatselijke bar of restaurant. Hier hielpen ze de lokale horeca-uitbaters die kampten met een nijpend personeelstekort.

"Learning for Life wil mensen inspireren en opleiden tot professioneel barman. Zo begeleiden we werkzoekenden naar een carrière en pakken we ook het tekort aan gekwalificeerd barpersoneel aan. Het succes van het project ligt in de samenwerking en betrokkenheid van de partners en de gemotiveerde studenten."

"Diageo wil de sector zelf actief te steunen en hecht daarom veel waarde aan deze unieke samenwerking." Daniela McFarren, Head of Corporate Relations Benelux Diageo

Nood aan gezwind barpersoneel?

Stad Antwerpen staat de horecasector bij via steunmaatregelen en een waaier aan opleidingen georganiseerd door VDAB en Horeca Forma. Lees de verschillende initiatieven.

Zoekt jouw horecazaak een nieuwe barman of –vrouw? Bij de elf afgestudeerde bartenders vind je vast en zeker de ideale werkkracht. Benieuwd om hen te leren kennen? Contacteer Horeca Forma: Katrin.poels@horecaformavlaanderen.be

Sectoren: 
Deel deze pagina: