"EPC contract is win-win voor gebouw, factuur én milieu"

Een groot gebouwenpark en torenhoge energiefacturen? Investeer dan in duurzame maatregelen die ervoor zorgen dat u minder energie verspilt. Sluit een energy performance contract (EPC) af met een energy service company (ESCO) en u mag gerust zijn dat de genomen maatregelen zichzelf op termijn terugbetalen.

Antwerpen is één van de tien steden die genomineerd zijn voor de Belfius Smart City Award 2015. Deze prijs wint een stad of gemeente omdat ze zich onderscheidt met acties rond duurzaamheid. In Antwerpen is Stadslab2050 de stuwende kracht, een samenwerkingsverband tussen de stad, bedrijven en bewoners. Stadslab bracht verschillende partners samen waardoor een 1ste pilootproject tussen de Antwerpse diamantsector en een ESCO van start ging.

De voordelen van een energy performance contract (EPC)

Een EPC wordt afgesloten tussen een gebouweigenaar en een ESCO. Dankzij duurzame investeringen doet een ESCO het energieverbruik in een gebouw aanzienlijk zakken. Hiervoor geeft de ESCO ook een besparingsgarantie. De ESCO moderniseert niet enkel het gebouw, wat trouwens enkel ten goede komt van de klanten, maar schiet de kosten ook voor. Tot slot kan ze ook in het onderhoud van de gemaakte investeringen voorzien.
 
Margaux Donckier en Michaël Geelhand de Merxem (Antwerp World Diamond Centre): “We leerden EPC kennen tijdens één van de Stadslab2050-workshops. De voordelen van de EPC-formule en het werken met een ESCO zijn duidelijk. Je creëert een risicoloos en stabiel kader voor de financiering van projecten met een grote financiële impact. Je gaat daarbij een wederzijds engagement aan. Ons actieplan loopt zelfs over verschillende jaren.” 

Win-win voor gebouw, factuur én milieu

De ESCO analyseerde het energiebeheer en de structuren in het gebouw van AWDC en kon daardoor tot 30.000 euro besparen op de energiefactuur. Ook het milieu vaart er wel bij, want er is maar liefst 15% minder energieverbruik. 
Deze EPC-projecten zijn ideaal om oudere gebouwen te renoveren én energiezuiniger te maken. Daarom wil het AWDC koploper zijn en zo de diamantwijk energievriendelijker maken. 
 
Lees meer over het EPC-project in de diamantwijk

Stem op Stadslab2050!

Stem op de website van Knack voor Stadslab2050 en Antwerpen
 
Stadslab2050 is een stedelijk laboratorium dat Antwerpen tegen 2050 duurzaam wil maken door vernieuwende projecten te steunen, zoals energiezuinige winkeldeuren. Stadslab2050 werd genomineerd voor zijn ontmoetingsruimte ‘Energie voor het Antwerpse hart’. Dit workshoptraject maakt van Antwerpen een energievriendelijkere stad.

Deel deze pagina: