Erwin Verstraelen uitgeroepen tot CIO of the Year

Copyright | Erwin Verstraelen

Erwin Verstraelen van het Havenbedrijf Antwerpen is door Data News uitgeroepen tot CIO of the Year 2018. Ook VDAB, de stad Antwerpen met Digipolis en AVR Connect vielen in de prijzen en gingen aan de haal met een ICT/Digital Project of the Year award.

Erwin Verstraelen combineert bij het Havenbedrijf Antwerpen de rol van CIO en CDO, een rol die tot vorig jaar niet bestond. Hij hanteert er een duidelijke strategische visie om de haven te digitaliseren. ‘CIO of the Year worden is een hele eer’, zegt Verstraelen. ‘Het betekent heel wat extra ondersteuning voor de verdere digitalisering van de haven en de logistieke sector. IT is een middel om een einddoel te bereiken en dat einddoel is digitale innovatie. Het eindpunt en de middelen splitsen is niet ideaal om tot een succes te komen.’

In de haven van Antwerpen wordt een digitaal netwerk met intelligente camera’s, sensoren en drones gebouwd. Daarnaast maakt Verstraelen ook werk van de rol van de havenautoriteit als community builder. Het Havenbedrijf wil namelijk bedrijven in de haven ondersteunen om digitale innovatie te omarmen. Initiatieven als PortXL (accelerator voor maritieme sector), The Beacon (ecosysteem rond AI en IoT) en Chainport (samenwerking met andere wereldhavens) passen in deze strategie. Ook Nxtport, het dataplatform voor de haven, haakt hierop in.

ACPaaS, het ICT/Digital Project of the Year
Digipolis en de stad Antwerpen wonnen met het project Antwerp City Platform as a Service (ACPaaS) de prijs van ICT/Digital Project of the Year. ACPaaS is een hoogtechnologisch platform waarmee quasi alle (slimme) IT-oplossingen van de stad ondersteund kunnen worden.

De jury noemde ACPaaS een ‘schoolvoorbeeld voor alle steden en gemeenten die smart city-ambities koesteren. Het platform maakt slimme IT-oplossingen mogelijk op een schaalbare en betaalbare manier.

De ingrediënten van ACPaaS zijn kant-en-klare, herbruikbare softwareblokjes of engines zoals notificatie, profielbeheer, betaling, workflow, enzovoort. In totaal zijn het er vandaag een zestigtal. Ze kunnen op allerlei manieren gecombineerd en met elkaar geïntegreerd worden tot een nieuwe IT-oplossing. In de praktijk worden ze door meer dan 100 applicaties en systemen gebruikt en er staan er nog heel wat nieuwe op stapel. Ook nieuwe technologieën zoals Internet of Things, blockchain en artificiële intelligentie maken deel uit van het platform.

ACPaaS, dat samen met start-ups ontwikkeld werd, mocht de voorbije jaren al verschillende pluimen op de hoed steken. Onlangs werd het platform nog genomineerd voor de wereldwijde Constellation Research SuperNova Award.

Sectoren: 
Deel deze pagina: