Fashion Flows zet modemakers aan het denken

Designers, retailers en consumenten moeten meer stilstaan bij de levenscyclus van kleding. Meer nog, de ‘onvermijdelijke’ rechte lijn van grondstof naar productie, via de winkel naar de consument, en dan richting afvalberg moet doorbroken worden. Fashion Flows organiseerde op 30 maart een creatieve meeting rond circulaire mode: of hoe modemakers het klassieke modeparcours kunnen ombuigen.

Stadslab 2050, Plan C en Flanders Fashion Institute (FFI) sloegen de handen in elkaar om van het Felixpakhuis een stimulerende plek voor uitwisseling van ideeën te maken. De centrale vraag was ‘hoe we mode duurzamer kunnen maken?’ Door co-creatief te werk te gaan, zo klinkt het antwoord van keynote speaker Dilys Williams, directrice van het Londense Centre for Sustainable Fashion: “Coöperatief werken is messy, maar wij zijn best goed in omgaan met messy dingen.”

Jeansbroek leasen

Staat ‘messy’ voor ongedwongen en spontaan, dan past Fashion Flows perfect in dat plaatje. Dat circulaire mode al bestaat én aanslaat, toonden een paar best practices en frisse denkers uit de sector. Bij het Nederlandse jeanslabel MUD Jeans kan u bijvoorbeeld een jeans leasen zoals dat ook bij een auto kan. Bij beschadigingen repareert MUD de broek en stuurt u hem terug. Bent u het model beu? Dan gaat hij ‘terug aan afzender’ en wordt hij weer doorverkocht. Versleten exemplaren worden terug tot katoenvezel vermalen en in truien verwerkt.
 
Het Antwerpse kostuumatelier DOEK gooit het over een heel andere boeg en interpreteert de circulaire beweging als een overdracht van cultuur en ambacht: het project Knooppunt brengt nieuwkomers in België bij elkaar en geeft hen de kans om textielambachten uit hun eigen cultuur door te geven. Zo komen vergeten technieken opnieuw in de cyclus terecht.

“De consument zit niet te wachten op groen, duurzaam of sociaal bewust”

Eén regelmatig terugkerende vaststelling bij de deelnemers van Fashion Flows is dat de consument niet zit te wachten op groen, duurzaam of sociaal bewust. Hij wil gewoon een modieus stuk kopen. Dat merkt ook Mats Rombaut, die schoenen ontwerpt met natuurlijke materialen zoals rubber, kokosvezel en schors. Zijn internationaal cliënteel is op zoek naar materialen met status, bij voorkeur leer. De gedachte dat een schoen een mooi design combineert met biologische afbreekbaarheid, botst weleens op aarzeling bij zijn klanten.

Maatwerk heeft een prijskaartje

“Circulaire mode creëren is niet makkelijk”, zeggen ook Yoni Van Oorsouw en Manon Van Hoeckel van het Nederlandse label Wintervacht. Zij ontwerpen winterjassen uit oude wollen dekens; een erg arbeidsintensief productieproces, want volledig manueel. En dus ligt de prijs voor hun jassen eerder hoog – hoger dan de doorsnee consument gewend is. Toch is er duidelijk vraag naar. Want deze jassen zijn uniek, en dat mag u gerust letterlijk nemen. In een mode-industrie waar hele collecties geproduceerd worden met identieke exemplaren van een kledingstuk, is het niet eenvoudig om een persoonlijke esthetiek te vinden. Ligt daar nog een verborgen voordeel van circulaire mode?
 
Fashion Flows wilde niet enkel een ontmoetingsevent of informatieplek zijn, maar wilde ook oplossingen aanbieden. Op de zoekertjesmuur in de Meet&Greet Corner vertaalde dat zich in heel concrete vragen zoals ’Jonge ondernemers op zoek naar iemand met expertise in biokatoen’ of ‘Producent van biokatoen, op zoek naar afnemers’. Jasmien Wynants van het FFI: “Die stimulans van ontmoetingen was het eerste opzet van Fashion Flows. Er is een kentering aan de gang in de denkwijze van de modesector. Met kleine aanpassingen in je proces, zoals aan materialen of methodes, bouw je mee aan een langetermijneffect. Ik hoop dat mensen hier vandaag vooral inspiratie meenemen en bereid zijn hun mindset in vraag te stellen. Doorheen het proces zal de meerwaarde vanzelf duidelijk worden. Gert Vandermosten van Stadslab2050: “Wanneer een idee waardevol blijkt te zijn, zullen we dat op alle mogelijke manieren ondersteunen. Coaching, ondersteuning vanuit het projectfonds of visibiliteit geven aan een opstartende onderneming: alles om een fris idee groeiruimte te geven.”
 
De kans gemist om uw idee rond circulaire mode te lanceren? Fashion Flows verwelkomt nog steeds alle denkpistes. Hou Stadslab 2050, Plan C en FFI in de gaten voor meer informatie. Op 5 mei is een terugkomdag gepland voor de deelnemende projecten. Wie aan een van de lopende projecten zijn expertise wil bijdragen, is meer dan welkom.
 

Deel deze pagina: