Financial Times plaatst Antwerpen in rankings van meest aantrekkelijke ondernemingssteden wereldwijd

Copyright | Zaha Hadid Architects, Tim Fisher

Antwerpen zet grote stappen vooruit als internationale stad om te ondernemen en te investeren. De stad is voor het eerst opgenomen in de prestigieuze ‘Global Cities of the Future 2018/19’-ranking van de Financial Times. In de categorie ‘grote steden’ scoort Antwerpen een derde plek voor connectiviteit, waarmee het steden als Kopenhagen, Helsinki en Seattle voorblijft. Daarnaast krijgt Antwerpen ook een bijzondere erkenning voor het stimuleren van innovatie in het kader van de ‘fDi Strategy Awards’. Daarmee schaart Antwerpen zich in het rijtje van innovatieve business-steden als Barcelona, Glasgow en Bogota.

Prestigieuze wereldrankings voor ondernemingssteden

De ‘Global Cities of the Future’-ranking van fDi Intelligence, het kenniscentrum van de Financial Times rond buitenlandse investeringen, is de meest prestigieuze ranking voor ondernemingssteden wereldwijd. Elke twee jaar vergelijkt een team van experts meer dan 120 steden wereldwijd op hun potentieel voor internationaal ondernemerschap en investeringen. Antwerpen maakt al sinds 2015 een opmars in de Europese rankings van fDi Intelligence en duikt nu voor het eerst ook op in de globale ranking van ‘grote steden’ (steden met 500.000 tot 750.000 inwoners). De ‘fDi Strategy Awards’ zijn de prijzen voor het innovatie- en investeringsbeleid van steden. fDi Intelligence beoordeelt daarvoor de dossiers van een 110-tal steden wereldwijd. Na een zesde plek voor strategie in de ‘European Cities and Regions of the Future 2018/19’, behaalt Antwerpen dit jaar ook voor het eerst een globale ‘fDi Strategy Award’.

Connectiviteit en stimuleren van innovatie

Met de derde plaats voor connectiviteit erkent fDi Intelligence de uitstekende verbinding van Antwerpen met de wereld, zowel fysiek als digitaal. De ranking prijst de aanwezigheid van de haven en van nabijgelegen vliegvelden, de kwaliteit van het spoor- en wegennet, de hoogwaardige digitale infrastructuur en het aandeel van de bevolking dat digitaal geconnecteerd is. De ‘fDi Strategy Award’ voor het stimuleren van innovatie is een bewijs van de inspanningen die de stad Antwerpen en partners ondernemen om innovatief ondernemerschap te stimuleren en nieuwe investeringen aan te trekken. Doorslaggevend voor de jury waren vooral de projecten StartupVillage, een tijdelijke hub voor digitale groeibedrijven, en de transformatie van Antwerpen tot ‘living lab’ voor City of Things-toepassingen, wat een fysieke verankering kreeg in innovatiehub The Beacon.

Fantastische erkenning voor Antwerpen

“Deze awards belonen het ingezette beleid om Antwerpen uit te bouwen tot een innovatieve en aantrekkelijke business-stad” zegt burgemeester Bart De Wever. “Het geeft kracht aan onze ambitie om concurrentieel te zijn met toonaangevende innovatieve steden in Europa.” Schepen voor economie Caroline Bastiaens vindt de fDi-rankings een duidelijk signaal van de ambitie van Antwerpen om altijd vooruit te willen gaan. “Antwerpen blijft innoveren. Het is deze inzet op het vlak van vernieuwing en innovatie die het ideale klimaat schept om in Antwerpen te ondernemen en te investeren. Dat wordt nu ook internationaal erkend.”

Meer info
Meer weten over de ranking ‘Global Cities of the Future 2018/19’ en de ‘fDi Strategy Awards’? Ga naar www.fdiintelligence.com/rankings.

Sectoren: 
Deel deze pagina: