Financial Times zet Antwerpen in top 10 van sterkste economische groeisteden wereldwijd

Een zevende plaats wereldwijd voor economisch potentieel in de categorie steden tot twee miljoen inwoners, dat is de topnotering die Antwerpen haalde in de prestigieuze ‘Global Cities of the Future 2021/2022’-rankings van fDi Intelligence. Daarnaast werd Antwerpen opnieuw bekroond voor haar connectiviteit en kreeg ze de fDi Strategy Award 2020 voor chemie toegekend. Deze resultaten zijn een duidelijke erkenning voor de internationale groei die Antwerpen kent als aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse investeringen.

Potentieel en aantrekkelijkheid voor internationaal ondernemerschap

FDi Intelligence is het kenniscentrum rond buitenlandse investeringen van de prestigieuze Britse zakenkrant Financial Times. Elk jaar kijkt de businesswereld uit naar de rankings van ondernemende steden. Voor deze editie vergeleek een team van experten data en cijfermateriaal van 129 steden van over de hele wereld om zo hun potentieel en aantrekkelijkheid voor internationaal ondernemerschap en investeringen te bepalen.

 

Bekroning voor economisch potentieel

Antwerpen haalde voor het eerst én als enige Belgische stad deze ranking op basis van economisch potentieel in de categorie steden tot twee miljoen inwoners. Volgens de jury verdient Antwerpen deze hoge rankings dankzij de strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken, in het bijzonder op het vlak van digitale innovatie, duurzame chemie en retail. Ook de digitale marketingstrategie van de stad valt in de smaak bij de jury. Businessinantwerp.eu, de internationale businesswebpagina van stad Antwerpen, wordt genoemd als een van de meest moderne, functionele en informatieve websites.

 

Antwerpen scoort opnieuw met haar connectiviteit

Nog als enige Belgische stad in deze categorie wordt Antwerpen door fDi Intelligence bekroond voor haar connectiviteit (4de plaats), ook in de categorie steden tot twee miljoen inwoners. De jury prijst Antwerpen om de uitstekende verbinding met de wereld dankzij de haven (waarin 900 bedrijven gevestigd zijn), vijf nabijgelegen luchthavens in een straal van 90 kilometer, een sterk spoor- en centraal gelegen wegennet en een snel uitgebreide digitale infrastructuur.

 

Speciale award voor grootste chemische cluster in Europa

In december kreeg Antwerpen ook al een ‘specialism award’ voor chemie toegekend bij de fDi Strategy Awards 2020. De jury roemde de uitstekende samenwerking tussen de bedrijven, zoals het gedeelde gebruik van pijpleidingen en bedrijfsterreinen. FDi verwijst ook naar pre-incubator BlueApp en incubator BlueChem, beide met een sterke focus op duurzame chemie. Uit het juryverslag: 

‘Dankzij het sterke partnerschap tussen de academische sector, de overheid en de bedrijfswereld wordt in Antwerpen een duurzaam ecosysteem in de chemie opgezet.'

 

Redenen om te investeren in Antwerpen

Deze internationale waardering voor Antwerpen als investeringslocatie heeft als resultaat dat heel wat ondernemingen voor Antwerpen kiezen:

  • INEOS koos Antwerpen als locatie voor een van de grootste investeringen in de chemische industrie van de laatste 20 jaar in Europa.
  • Borealis en BASF kondigden belangrijke investeringen in de haven aan.

Meer weten over de opportuniteiten en de redenen om te investeren in Antwerpen?

 

Bekijk de 2021/22-rankings van fDi

Ontdek de volledige rankings.

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: