Forganiser vereenvoudigt online personeelsbeheer voor horecazaken

Foto: Sven Coubergs

In de horecawereld beweegt een en ander. ‘Festen’, dat flexibele medewerkers levert aan horecabedrijven, lanceerde onlangs een nieuwe webapplicatie die het leven van cateringbedrijven, horecaondernemers en eventplanners een pak gemakkelijker moet maken. “Niet zomaar een tool voor vlotter personeelsbeheer”, zegt Sebastian Rummens die met zijn Forganiser de wereld wil veranderen. Een jonge ondernemer met een visie.

Sebastian Rummens: “Met Forganiser spelen we in op een grote uitdaging voor veel horecaondernemers: het beheer van hun poule met flexibele werkkrachten. Ik ben zelf actief in de horeca, dus weet ik maar al te goed hoe veel tijd en inspanning het kost om de juiste mensen te vinden, een waterdichte planning te maken, een evenwichtig team samen te stellen én voor de hele administratie te zorgen. Forganiser biedt daarvoor de eerste alles-in-éénoplossing.”
 
“In eerste instantie willen we met Forganiser het leven eenvoudiger maken voor horecabedrijven. De uitbater van een restaurant is geen personeelsmanager. Voor horecaondernemers is personeelsadministratie vaak een noodzakelijk kwaad: het is belangrijk, maar je verliest er veel kostbare tijd mee. Forganiser neemt de hele administratie – van contract tot loonbrief – over. En de applicatie helpt ook nog eens om nieuwe werkkrachten te vinden, feedback te geven en vlot te communiceren met werknemers.”
 
Dat Forganiser niets dan voordelen heeft voor het personeelsbeheer, daarvan kan Liesbeth Van Osselaer meespreken. “Sinds we met Forganiser werken, spaar ik enorm veel tijd uit”, vertelt de eventmanager bij ISS Catering. “Alle selectie, planning en administratie in een paar klikken: heel efficiënt.”

Anders gaan werken

Sebastian: “Sinds de lancering van Forganiser, kregen we enorm veel positieve reacties. Mensen die ons laten weten dat dit precies is wat ze nodig hadden. Tegelijk hebben we ook al gemerkt dat het een hele uitdaging is om echt verandering teweeg te brengen. Terwijl dat toch onze bedoeling is, op iets langere termijn.”
 
“Ik ben ervan overtuigd dat duurzame flexibele arbeid de oplossing is voor de vaststelling dat we steeds langer zullen moeten werken. Twintig jaar geleden kon je nog je volledige carrière afwerken bij één werkgever. Je had een contract van onbepaalde duur en hoefde jezelf niet meer te ontwikkelen. Als je dan op je vijftigste plots zonder werk valt, door besparingen of welke reden ook, kan je nergens meer terecht. Dat is toch niet duurzaam denken? Ik wil een mentaliteitsverandering in gang zetten. Naar werknemers die een leven lang inzetbaar zijn voor de jobs die ze zelf kiezen.”
 
“Ambitieus, ik weet het. Maar dat moet ook. Als ondernemer haal je het alleen maar wanneer je een langetermijnplan hebt om aan vast te houden. Zonder een duidelijk doel, geef je op bij de eerste tegenslag. Je moet een beetje de wereld willen veranderen. Voor mij is dat in de horeca, mijn passie en mijn speeltuin. Als ik een nieuwe mentaliteit op gang kan trekken, krijg ik daar best een kick van.”

Ondernemen 2.0

“Forganiser is een ‘joint venture’ met een jong IT-bedrijf uit Kontich, InterHost Solutions. Ongeveer een jaar geleden kwamen we met elkaar in contact. We waren allebei aan het nadenken over nieuwe uitdagingen. Intern werkten we bij Festen al met een voorloper van Forganiser. We besloten om die applicatie samen verder te ontwikkelen en aan klanten aan te bieden. ”
 
“Ik zie samenwerkingen als ‘het nieuwe ondernemen’. Forganiser is het resultaat van een toevallige ontmoeting, een gesprek en een paar ideeën die bij elkaar komen. Ik geloof daar echt in. Door expertises bijeen te brengen, kom je tot een beter product.”
 
“Een ander voorbeeld? Op een avond kwam ik in gesprek met Dieter Veulemans. Hij heeft een bedrijf dat aan ‘brand activation’ doet. Zijn expertise ligt in pop-ups, de mijne in horeca en personeelsmanagement. We waren aan het grappen dat we samen wafels wilden bakken in het stadhuis. En voilà, het idee was geboren. We zijn aan de slag gegaan en staan nu elk weekend in Café ’t Schoon Verdiep, een pop-upcafé in het stadhuis. De ervaring bevalt ons zo, dat Dieter en ik binnenkort hopelijk een nieuw horecaproject op poten kunnen zetten.”

Deel deze pagina: