Gemini test stadswindmolen aan Born in Antwerp HQ

“Windmolens in de stad zijn misschien wel de toekomst', zegt Kevin Janssens. Nee, niet de acteur. En ook niet de Don Quichot van de 21e eeuw. Want zijn kleine windmolens zijn écht revolutionair. Je installeert ze op de hoek van grote gebouwen, waar de wind twee keer harder waait.

Hoe werkt jouw windmolen juist?
“Heb je al gehoord van het Venturi-effect? Ik leg het je uit met een verhaaltje. Stel, je bent een windmannetje dat tegen een gebouw aanbotst. Je kan dus niet door. Twee mogelijkheden: je gaat rond of over het gebouw. Dat doet de wind in het echt ook. Maar het Venturi-effect zorgt ervoor dat de wind op de hoeken of de dakrand twee keer sneller waait. Van dat effect profiteren we met onze windmolens.”

Scriptie

Onze molens? Wie zijn je collega's?
“In het Gemini-project zijn we met zijn vijven, en we hebben allemaal een verschillende achtergrond. Ik ben industrieel ingenieur bouwkunde, maar we hebben ook een ingenieur mechanica, een handelsingenieur, een jurist en een marketeer in huis. We leerden elkaar kennen als studenten op de Start Academy. Ondertussen zijn we bijna allemaal afgestudeerd. Ik heb bijvoorbeeld deze morgen nog mijn scriptie binnengebracht.”   

Jullie windmolen staat – of hangt, liever – vlakbij het hoofdkwartier van Born in Antwerp. Hoe komt Gemini daar terecht?
“De stad Antwerpen is voortdurend op zoek naar innovatie. Op het Startup Weekend Liège contacteerden ze ons. We kregen carte blanche om ons prototype aan het gebouw van Born in Antwerp te installeren. Daarvoor zijn we erg dankbaar. Windmolens in de stad, het is geen evidentie. En aan de haven van Antwerpen krijgen we nu veel exposure. Dat scheelt een hoop marketingkosten.”

Omkasting

Waarom zijn windmolens in de stad zo zeldzaam?
“De regels zijn er erg strikt. Logisch. Niemand hoort graag het lawaai van windmolenwieken. Niemand houdt van slagschaduw op zijn terras of voorgevel. Allemaal ergernissen die je vermijdt met de Gemini-windmolen. Onze installatie is maximum twee meter hoog, en vooral: ze steekt maar één meter van de gevel uit. Door de omkasting zie je de rotor niet. Normaal installeren we de windmolen pas vanaf de eerste verdieping. Zo hebben ook voetgangers er geen last van. En vermijd je eventueel vandalisme.”

Waar eindigt volgens jou het Gemini-verhaal?
“The sky is the limit. Dat hoop ik toch. Binnenkort gaan we in zee met een bedrijf dat de rotor helemaal optimaliseert. Bovendien heb ik al heel interessante contacten in het Oosten … Een enorme potentiële markt. Wist je dat 70 procent van de wolkenkrabbers in Azië staat?”

Sectoren: 
Deel deze pagina: