Gerecycleerd plastic afval uit Schelde is grondstof voor circulaire zonnebril

copyright: MORREC

W.R.Yuma lanceerde ’s werelds eerste zonnebril met plastic, verzameld uit de Schelde. Voor de realisatie ervan sloeg deze Antwerpse start-up de handen in elkaar met Stormkop, een organisatie die met ideeën van kinderen aan de slag gaat en inspeelt op actuele thema’s als klimaat en afval. Zij verzamelden plastic uit de Schelde waarmee de Scheldebril werd geproduceerd. Een bril die blijvend circulair is, want deze bril kan opnieuw gesmolten worden en weer als grondstof dienen.

Creatief en Circulair denken om afval te hergebruiken

Als start-up werkt W.R.Yuma creatieve manieren uit om de afvalstroom te verminderen. De Scheldebril bestaat voor 50 procent uit rivierplastic en voor 50 procent uit PET-flessen. Het verzamelde plastic uit de Schelde wordt zorgvuldig schoongemaakt, versnipperd en omgesmolten tot 3D-printerinkt. De brillen worden in Antwerpen ontworpen en handmatig geassembleerd. Met de Scheldebril wil W.R.Yuma vooral bewustzijn genereren.

Toekomstgericht ondernemen

Al twee jaar brengt W.R.Yuma zonnebrillen op de markt die volledig worden gemaakt met afval van koelkasten, autodashboards en PET-flessen. Met behulp van 3D-printtechnologie en lokaal gerecycleerd plastic worden de brillen in Antwerpen ontworpen en handmatig geassembleerd met Italiaanse brilglazen met 100% UV-bescherming. De circulaire gedachte wordt helemaal doorgetrokken. W.R.Yuma geeft korting op een nieuwe bril wanneer de klant zijn oude model terugbrengt. Hoe langer de klant wacht, hoe hoger de korting, want W.R.Yuma willen niet aanzetten tot meer consumptie.

Dit concept groeide zo’n drie jaar geleden in het hoofd van oprichter en ingenieur Sebastiaan de Neubourg, toen nog aan de slag als start-up coach met focus op circulair ondernemen. “De passie van al die starters werkte zo aanstekelijk en ik wilde zelf ook iets maken. Het werd een zonnebril, een aantrekkelijk product dat letterlijk een andere kijk op innoveren en duurzaam produceren biedt. Ik wilde ‘innoveren’ en ‘toekomstgericht ondernemen’ en niet zozeer ‘ecologisch verantwoord ondernemen’. Maar het één kan niet zonder het ander. Als we de dingen niet circulair aanpakken, dan hebben we geen toekomst als ondernemer. Want de aarde is een kleine planeet en grondstoffen zijn eindig. Als ondernemer moet je de cirkel sluiten en van afval een grondstof maken.”

W.R.Yuma zit als circulaire ondernemer in Plein Publiek op Circulair Zuid. “Ons productieatelier (we noemen het de micro-factory) in Plein Publiek is open voor iedereen. Hier kunnen klanten het 3D print en assemblage productieproces live bekijken. Zo wordt het verhaal achter de bril nog tastbaarder.” voegt Sebastiaan ten slotte nog aan toe.

Duurzaam project ondersteund door Stadslab2050

De Scheldebrillen konden gerealiseerd worden dankzij financiële steun van het projectenfonds duurzame stad van de stad Antwerpen dat vernieuwende, duurzame projecten financiert. Stadslab2050 wil oplossingsgerichte en creatieve oplossingen met afval stimuleren. 

 

Hebt u als onderneming een duurzaam project dat u wil realiseren op vlak van luchtkwaliteit of klimaat, mode, mobiliteit, energie of deeleconomie? Neem zeker contact op met Stadslab2050 via info@stadslab.be.

 

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: