Gevonden: de perfecte locatie voor uw pop-up

Een pop-up openen in stad Antwerpen? Dan is een goede locatie erg belangrijk. Met deze 6 tips en een overzicht van interessante databanken helpen we u op weg.

Tip 1: Zoek op de juiste locatie

Op een toplocatie of in een drukbezocht shoppingcenter zijn minder mogelijkheden voor tijdelijke verhuur dan op locaties waar nog vrijstaande panden zijn. Bovendien liggen de huurprijzen er ook hoger dan gemiddeld.

Ga daarom eens een kijkje nemen in een winkelstraat waar panden leegstaan. Neem contact op met het immokantoor of met de eigenaar van die leegstaande winkels (via het kadaster Antwerpen kunt u de eigendomgegevens van een pand opvragen). Bespreek met hen de mogelijkheid om tijdelijk te verhuren.

Of trek uw stoute schoenen aan en stap binnen bij een handelszaak in diezelfde buurt: misschien kennen zij een geïnteresseerde eigenaar.

Helemaal interessant zijn panden waar nu al een pop-up in gevestigd is: de verhuurder weet hoe tijdelijke verhuur werkt en zal vast sneller toehappen.

 

Tip 2: Zoek op het juiste moment

Veel eigenaars van handelspanden willen het liefst verhuren voor langere termijn. Maar in afwachting van een permanente invulling, willen verhuurders wel een tijdelijk contract afsluiten. Ga dus op zoek naar panden die binnenkort en permanente invulling zullen krijgen maar nu nog enkele maanden leegstaan.

Daarnaast zijn sommige maanden ook populairder dan andere: tijdens de eindejaarsperiode (november en december) willen de meeste ondernemers een pop-up uitbaten. Dan zal je harder moeten zoeken naar een beschikbare ruimte.

 

Tip 3: Zoek via de juiste platforms

Een centrale databank van alle (tijdelijk) beschikbare panden, kunnen we niet aanbieden. Maar op online platforms zoals spacified.com en popthisplace.be vindt u een overzicht van tijdelijke ruimtes.

Daarnaast stellen leegstandsbeheerders, zoals FMT, Entrakt, Camelot, Prevenda, Interim Vastgoedbeheer, ruimtes in leegstaande gebouwen tijdelijk ter beschikking

Er zijn ook collectieven die (tijdelijke) werk- of atelierruimte ter beschikking stellen, zoals Winkelhaak, Studio Start en Kunstwerkt.

Atelier Pistolet brengt ondernemers samen in een gezamenlijke pop-upwinkel met telkens een wisselend thema. Elke ondernemer die nog niet zo ver staat om zelf een winkelpand te openen kan terecht bij Atelier Pistolet.

Denk ook eens aan een creatieve locatie. Zo stelt het Stedelijk Onderwijs scholen na de schooluren ter beschikking aan verenigingen of ondernemers.

Als uw budget voldoende groot is, is het zeker de moeite om eens langs te gaan bij een aantal immokantoren. Maar hou er wel rekening mee dat een overeenkomst voor een tijdelijke zaak afsluiten, evenveel tijd kost voor een immokantoor als een gewone huurovereenkomst. Daarom is het voor hen niet altijd interessant om u verder te helpen.

 

Tip 4: Volg de tijdelijke initiatieven van stad Antwerpen

De voorbije jaren organiseerde de stad zelf initiatieven zoals De Nieuwe Natie in de Nieuwe Gaanderij en shoppingscenter Grand Bazar. 

Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van nieuwe initiatieven.

 

Tip 5. Maak een correct huurcontract op met de eigenaar

In 2017 werd de onduidelijkheid in verband met de korte termijn verhuring van handelspanden weggewerkt door het “Decreet houdende huur van korte duur voor handel en ambacht”. Dit is van toepassing op huurtermijnen van maximaal 1 jaar. Alle informatie vind je hier.

In het contract kan het best vermeld worden: De partijen geven uitdrukkelijk aan dat het niet de bedoeling kan zijn het pand in handelshuur te nemen, aangezien de terbeschikkingstelling enkel gericht is op een tijdelijk gebruik. De partijen sluiten dan ook uitdrukkelijk de toepassing van de handelshuurwet (Wet van 30 april 1951) uit.

 

Tip 6. Locatie gevonden? Aan de slag!

Om een pop-upzaak op te starten, moet u aan dezelfde startersvoorwaarden voldoen als voor het opstarten van een eigen zaak. U moet dus de wetgeving inzake handels- en marktpraktijken naleven. Hou daarbij rekening met de wettelijke termijnen en zorg dat u over de benodigde vergunningen beschikt. Vraag de eigenaar of er keuringsattesten zijn voor de technische installaties. Brandveiligheid zal door de stad gecontroleerd worden wanneer een zaak openingsklaar is.

Bent u op zoek naar startersadvies toegespitst op uw plannen? Maak dan een afspraak voor een gratis startersgesprek waarin we uw vragen bespreken zodat u goed geïnformeerd aan de slag kan.

Ook de handige infobrochure ‘Mijn eigen zaak starten in ’t stad’ kan u al een heel eind op weg helpen.

Deel deze pagina: