Gezocht: bedrijven die komen proefdraaien in Smart Zone

Aan de buurtbewoners van Sint-Andries werd gevraagd welke slimme oplossingen zij graag getest zien worden in de Smart Zone. Hieruit kwamen 3 verschillende uitdagingen: slimme verlichting, preventie bij een hittegolf en sensibiliseren van klimaatvriendelijk gedrag via Augmented Reality. 

De stad Antwerpen en imec zijn nu op zoek naar bedrijven of kennisinstellingen die hun oplossing willen pitchen voor deze specifieke uitdagingen (‘smart city challenges’). In totaal wordt er 140.000 euro verdeeld over de winnende pitches, zodat zij in 2019 hun oplossing kunnen tonen en testen in de Smart Zone.

Van slimme verlichting tot preventie bij een hittegolf

In een eerste fase zijn de stad Antwerpen en imec op zoek naar bedrijven die innovatieve ideeën hebben die een antwoord bieden op onderstaande vragen:

  • Slimme verlichting - Kan technologie de straatverlichting aanpassen in functie van het weer of van wat er op straat gebeurt? Hebben slimme straatlantaarns een invloed op het (verplaatsings)gedrag van mensen?
  • Preventie bij hittegolf – Hoe kan technologie tijdens een hittegolf worden ingezet om de juiste informatie door te geven aan bijvoorbeeld ouderen, kinderen, alleenstaanden en zorgverstrekkers? Hoe speelt de stad het best in op de beschikbare data en technologie bij een hittegolf, en hoe  houdt ze  deze in de lijn met de privacywetgeving?
  • Klimaatvriendelijk gedrag via Augmented Reality – Kan via speltechnologie (games) gedragsverandering tot stand gebracht worden bij mensen? Hoe kan via technologie het inzicht, de betrokkenheid, en het engagement verhoogd worden met betrekking tot het klimaat?

Doe mee

Bedrijven die graag mee hun schouders zetten onder het Smart City verhaal van Antwerpen, kunnen zich tot 31 mei 2018 inschrijven.

Bekijk de oproepen

Smart Zone

De stad Antwerpen en imec willen met de Smart Zone in de Sint-Andrieswijk onderzoeken hoe vernieuwende technologie de levenskwaliteit en dienstverlening voor bewoners, bezoekers, bedrijven en studenten kan verbeteren. Na een uitgebreide burgerbevraging werden alvast drie projecten gekozen, die snel gerealiseerd zullen worden in de Smart Zone: slimme verlichting, veilig oversteken en slimmer lossen en laden. District Antwerpen zorgt ook intensief mee voor de uitbouw van de Smart Zone. Zo deelt het district in de kosten voor een aanpassing van de verlichting voor het project slimme verlichting.

De volledige infrastructuur van de Smart Zone en de gegenereerde data zullen ook ter beschikking staan van andere bedrijven of kennisinstellingen die een project in de Smart Zone willen opstarten. Met de ‘smart city challenges’ werden alvast drie concrete uitdagingen in de markt gezet, waarop bedrijven kunnen intekenen.

Sectoren: 
Deel deze pagina: